Київ. 28 серпня. УНІАН. Верховна Рада України повинна посилити відповідальність чиновників виконавчої влади й місцевих органів самоврядування за порушення законодавства у сфері регуляторної політики.

Таку думку в ході прес-конференції в УНІАН висловив директор з експертної та наукової роботи громадської організації «Інститут Громадської експертизи» Олексій Андреєв.

«Це має бути однією з основних вимог до тих політичних партій і діячів, які хочуть зайняти місця в новій Раді. Інакше основа нормотворчості буде й надалі перебувати поза увагою», - сказав Андреєв.

Відео дня

За його словами, починати потрібно з самого парламенту, оскільки його регламент не відповідає закону про державну регуляторну політику, а на нижчих рівнях влади ситуація тільки погіршується.

«Необхідне приведення раніше всього регламенту Верховної Ради у відповідність із вимогою закону про державну регуляторну політику. Якщо ми хочемо, щоб наше законодавство було зрозумілим і послідовним, необхідно змінювати регламент», - підкреслив Андреєв.

Присутній на прес-конференції голова Дніпропетровської обласної громадської організації «Дніпропетровський координаційно-експертний центр із питань регуляторної політики» Олексій Літвінов зазначив, що Генеральна прокуратура і органи прокуратури повинні ініціювати системний контроль над діяльністю органів влади, в першу чергу над органами місцевого самоврядування.

«Одним із яскравих прикладів, коли порушуються процедури регуляторної політики, було ухвалення 16 січня 2014 року диктаторських законів», - сказав Літвінов.

«У будь-якій цивілізованій країні є законодавство, яке не допускає ухвалення подібних законів, постанов Кабміну, наказів відомств без обговорення з громадянами», - додав він.

Причиною виникнення такої ситуації в Україні він назвав відсутність достатньо сильної позиції бізнес-асоціацій, підприємців і громадськості.

Свої пропозиції експерти виклали в проекті зі спрощення регуляторного середовища для малого та середнього бізнесу.

«Основний висновок, який можна зробити за результатами аналізу, – більшість документів, які приймаються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, неефективні», – зазначив керівник Сумської міської громадської молодіжної організації «Молодь і підприємництво» Богдан Мосунов.

«Дотримується лише формальне виконання закону органами місцевого самоврядування й органами виконавчої влади або шукають шляхи обходу закону про регуляторну політику. І, що найголовніше, відповідальності за порушення ніякої не передбачено. Тому одна з основних пропозицій – треба обов'язково повернутися до законопроекту про посилення відповідальності посадовців, зокрема за порушення процедури ухвалення регуляторних актів», - підкреслив Мосунов.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня у Верховній Раді народні депутати з фракцій Партії регіонів і КПУ підняттям рук, без обговорення, прийняли 11 законів і одну постанову, які суттєво обмежували низку свобод в Україні. Ухвалення законів стало одним із каталізаторів силового протистояння між протестувальниками і силовиками, що призвело до втечі Януковича з країни й перемоги Революції гідності.