Київ. 22 серпня. УНІАН. Фармацевтична «Валартін Фарма» протестує проти перевірок законності реєстрації її ліків Міністерством охорони здоров'я, вважаючи, що таким чином відомство намагається не допустити компанію до участі в державних закупівлях препаратів для хворих на вірусні гепатити.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив директор «Валартін Фарма» Андрій Разумний.

«Такі дії МОЗ, на нашу думку, мають чіткі ознаки корупційної діяльності, тому що вся ця вакханалія відбувається напередодні державних закупівель препаратів для лікування вірусного гепатиту С. Ми думаємо, що такий поспіх (із яким МОЗ проводить перевірку – УНІАН)… саме для того, щоб усе зробити швидко. Оскільки наступного тижня вже потрібно оголошувати тендер на закупівлю. Але тендер без українського продукту», - сказав Разумний.

Відео дня

Він пояснив, що 20 серпня в МОЗ було ухвалено рішення протягом двох діб перевірити законність реєстрації протигепатитного препарату «Альфапег», який виробляє «Валартін Фарма».

«Сам факт такої перевірки, її безпідставність, неймовірно швидка поява наказу і надзвичайно короткий термін проведення перевірки є прямими свідченнями корупційної складової в діях МОЗ, які свідчать про зв'язок цих заходів зі створенням певних економічних преференцій для окремих іноземних фармвиробників», - сказав директор фармкомпанії.

За його словами, на сьогоднішній день на терапії «Альфапегом», який найближчим часом може позбутися ліцензії МОЗ, перебувають понад 200 хворих на гепатит, тому якщо препарат зникне з ринку, їм доведеться купувати дорожчі імпортні аналоги.

Крім того, Разумний заявив, що в разі позбавлення вказаного препарату реєстрації, компанія має намір відстоювати свої права в суді.

«Якщо трапиться так, що всі погрози збудуться, тобто МОЗ зніме наш препарат із ринку, позбавить нас реєстраційного сертифікату, як у будь-якого господарського суб'єкта, у нас не залишиться іншого варіанту, як звертатися до правоохоронних органів, до суду», - сказав він.

Для захисту репутації компанії й зазначеного медпрепарату «Валартін Фарма» вже звернулася до Всеукраїнської ради із захисту прав і безпеки пацієнтів із проханням провести експертизу безпеки й ефективності «Альфапега».

Довідка УНІАН. «Валартін Фарма» заснована в 2012 році. Компанія займається розробкою, виробництвом і дистрибуцією медичних препаратів. Підприємство спеціалізується на виробництві медичних сорбентів на основі активованого вугілля, а також препаратами на основі рослинних екстрактів, застосовуваних у кардіології та гінекологи. Окремим продуктовим напрямком підприємства є препарати для лікування вірусних гепатитів В і С.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/50541