Київ. 22 серпня. УНІАН. Колишній мер Луганська (1994-1997 рр.), екс-голова Луганської обласної державної адміністрації (2005 р.) Олексій Данилов вважає нинішню ситуацію на Донбасі закономірним процесом.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему: «Донбаський гамбіт».

«Те, що відбувається на Донбасі, - це закономірний процес», - заявив Данилов.

Відео дня

За його словами, сьогодні ми бачимо «наслідки з’ясування дрібних стосунків, які всі 20 років робила наша еліта».

Данилов вважає помилковою думку про те, що Донбас це суто російськомовна територія. «Після Другої світової війни почалася потужна розбудова Донбасу і було оголошено про 30 комсомольських будівництв, і люди з усього Радянського союзу їхали туди на заробітки. Дуже багато було людей із західної України, Росії, інших країн Радянського союзу», - сказав Данилов.

За його словами, коли до влади в Росії прийшов Володимир Путін і поставив собі завдання «повернути всіх, хто віддалився від Росії», на Донбасі почалися такі процеси, як безкоштовне встановлення супутникових антен. «Спочатку разом з російськими каналами пропонували українські канали, а через місяць українські канали зникали і залишалися тільки російські. А останнім часом інакше як фашисти, бандерівці, як вороги всього православ’я, інших меседжів там не було», - додав він.

Данилов зазначив, що керівники Донецької і Луганської областей часів президентства Віктора Януковича скористалися цією ситуацією і «ще підклали дров у багаття». «Воно все полихало, а вони вважали, що вони зможуть процес контролювати, зможуть цим керувати, але воно доволі швидко вийшло за межі і стало неконтрольовано. Коли почали гинути люди, вони зрозуміли, що це вже не їхня гра, їх просто використали у цій ситуації», - додав він.

За його словами, говорити про те, що в нинішній ситуації в регіоні винен тільки Путін і саме він є головним її модератором, є, «м’яко кажучи, неправда».

На переконання Данилова, на сьогодні відбувається спроба України вирватися з обійм свого «брата» і йти цивілізованим шляхом розвитку.

Данилов також вважає, що ситуацію на Донбасі не можна переводити у заморожений конфлікт. «Якщо ми сьогодні заморозимо цей конфлікт, ми тоді повністю можемо зупинитися, з нами ніхто не буде вести ділових переговорів. Це буде помилкою. В жодному випадку не можна заморожувати цей конфлікт, необхідно ставити крапку, йти до кінця і ставати на свої кордони», - сказав він.

Відповідаючи на запитання, скільки коштів необхідно для відновлення Донбасу, Данилов вважає, що спочатку треба провести інвентаризацію. За його словами, багато об’єктів інфраструктури регіону потребують відновлення, оскільки будувалися в 50-х роках минулого століття і вже вичерпали свої ресурси. «Для того, щоб говорити про те, скільки сьогодні треба для відновлення Донбасу, необхідно чітка стратегія, що буде на Донбасі після нашої перемоги, яким чином ця територія має розвиватися», - сказав він.

На переконання Данилова, необхідно розглядати як варіант створення на Донбасі зони, яка буде певною мірою мілітаризованою. «Там мають працювати заводи, як це було раніше, військові заводи необхідно на Донбасі однозначно відновлювати, необхідно відновлювати енергетичний потенціал Донбасу. Необхідно займатися комплексним розвитком регіону», - вважає Данилов.

Говорячи про переселенців з Донбасу, Данилов сказав, що, за його інформацією, на сьогодні близько 60% жителів Луганська залишили місто. На його переконання, держава має опікуватися цими людьми. Данилов вважає, що держава має юридично визначити статус переселенця.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/50537

Відео-запис прес-конференції: https://www.unian.net/multimedia/video-1/1650-press-konferentsiya-alekseya-danilova-na-temu-donbasskiy-gambit.html