Київ. 18 серпня. УНІАН. Колектив найбільшого в Україні виробника солі державного підприємства «Артемсіль» (Соледар, Донецька обл.) стурбований поширюваною в ЗМІ інформацією про передачу підприємства з підпорядкування Міністерству аграрної політики та продовольства (Мінагропрод) у підпорядкування Міністерству інфраструктури, що ставить під загрозу роботу підприємства, тому робітники можуть зупинити видобуток солі й вийти на страйк.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова первинної профспілкової організації ДП «Артемсіль» Андрій Попов.

«Інтернет пістрявить заявами про те, що вже готове рішення про переведення держпідприємства «Артемсіль» із підпорядкування Міністерству агрополітики, в якому ми були десятки років і влаштовували його за всіма показниками, в Міністерство інфраструктури», - сказав він. За словами Попова, чотирьохтисячний колектив підприємства стурбований такими чутками, оскільки розуміє, що негласне перепідпорядкування підприємства призведе до кардинальних змін у його структурі. Попов повідомив, що перепідпорядкування може бути пов'язане з планами приватизації «Артемсолі» або ж із бажанням змінити на ньому керівництво. І це при тому, що нинішнім виконуючим обов'язки керівника підприємства є Олександр Степаненко, який працює на підприємстві 38 років і має високу підтримку серед працівників.

Відео дня

«Хай нам пояснять, кого й чому ми не влаштовуємо в Мінагропроді й чому нас переводять у Міністерство інфраструктури, а не в якесь інше міністерство», - сказав Попов.

За його словами, працівники "Артемсолі" думають, що можуть залишитися без роботи, соціальних гарантій і пільг, тому готові зупинити видобуток солі й вийти на страйк.

Водночас, присутній на прес-конференції комерційний директор «Артемсолі» Денис Фоменко повідомив, що перепідпорядкування підприємства Міністерству інфраструктури може повернути корупційні схеми при реалізації солі.

«Корупційними схемами ми називаємо роботу 5 підприємств, які при попередній владі стояли між "Артемсіллю" і споживачем», - сказав Фоменко, зазначивши, що ці посередники могли провокувати дефіцит солі й впливати на її ціни. При цьому він повідомив, що зараз «Артемсіль» працює з клієнтами безпосередньо.

Крім того, Фоменко розповів, що підприємство є єдиним в Україні солевидобувачем, на якого доводиться 95% реалізовуваної в країні солі, й, незважаючи на бойові дії на сході країни, "Артемсіль" продовжує забезпечувати українських і зарубіжних споживачів своєю продукцією.

За словами комерційного директора, в травні підприємство відвантажило 160 тис. тонн солі, в червні - 190 тис. тонн, а в липні через те, що в останній тиждень місяця видобуток було зупинено, відвантажено 177 тис. тонн. При цьому він повідомив, що щомісячне споживання солі в літній період становить близько 100 тис. тонн, а взимку - 200 тис. тонн.

Тому для того, щоб продовжувати забезпечувати стабільну роботу підприємства, за словами голови профспілки Попова, колектив надіслав листи профільному міністерству й прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку з проханням спростувати або ж підтвердити інформацію про перепідпорядкування підприємства. Він зазначив, що листи були зареєстровані, проте відповіді на них ще немає, при цьому колектив сподівається, що до 22 серпня це питання буде вирішено.

«Якщо вимоги не будуть почуті, колектив держпідприємства «Артемсіль» звертатиметься з проханням до президента України Петра Порошенка, щоб він втрутився і розставив усі крапки над «і», – резюмував голова профспілки Попов.

Довідка УНІАН. Державне підприємство "Артемсіль" є найбільшим підприємством із видобутку та реалізації кухарської солі на території Центральної та Східної Європи. Виробничі потужності підприємства розташовані в Соледарі (Донецька обл.). Підприємство експортує продукцію до 22 країн.
 

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/50446

Відео-запис прес-конференції: https://www.unian.net/multimedia/video/1545-cherez-nedelyu-vsya-ukraina-ostanetsya-bez-soli-komu-eto-vyigodno.html