Київ. 13 серпня. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація «Союз «Народна пам'ять» та Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України відкрили безкоштовну «гарячу лінію» для повідомлень про вандалізм й руйнування пам'ятників.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при КМУ Ярослав Жилкін.

Так, телефонувати можна зі стаціонарних апаратів на номер 0-800-210-135 безкоштовно в межах України. Функціонує «гаряча лінія» в робочі дні з 9.00 до 18.00.

Відео дня

Як зазначив Жилкін, випадки вандалізму та наруги над пам’ятниками жертв війни та політичних репресій стали зустрічатися останнім часом все частіше. Зокрема, стають відомі непоодинокі випадки, коли розпочинається будівництво на місцях братських захоронень часів Великої Вітчизняної війни, або на цих місцях «якісь люди активні починають видобуток корисних для себе якихось речей у місцях захоронень».

При цьому він наголосив, що в цих випадках дуже важливо мати можливість зворотного зв’язку з місцевим населенням, яке може вчасно повідомити на «гарячу лінію» про те, що відбувається, щоб зупинити наругу.

Крім того, передбачено, що оператору на лінії можна буде телефонувати щодо повідомлень чи отримання консультацій з питань: виявлення невідомих поховань на присадибних ділянках, виробничих територіях, лісах, полях; розшуку рідних та близьких, які загинули під час воєн або репресій та отримувати інформацію зі встановлення долі та увічнення пам’яті загиблих; боротьби з мародерством та протизаконним обігом предметів вилучених з місць поховань, жертв війни та політ репресій. Також збиратимуться пропозиції щодо увічнення пам’яті тих чи інших жертв воєн та політрепресій.

Жилкін зазначив, що інформацію, яка надходитиме на «гарячу лінію», відразу оброблятимуть та передаватимуть для відповідного реагування.

«Ми зацікавлені в тому, щоб налагодити двосторонній зв’язок із громадянами, реагувати на факти вандалізму, отримувати інформацію про виявлення поховань або останків. По кожному з випадків буде проведена належна перевірка, вжиті заходи реагування та надано допомогу людям», - заявив він.

Співробітництво саме з Союзом «Народна пам'ять» Жилкін пояснив широкою мережею всеукраїнського об’єднання пошукових організацій, яке давно працює у вивченні даної тематики.

Відео з прес-конференції:http://www.unian.ua/multimedia/video-1/1411-lyudi-ne-znayut-kuda-obraschatsya-s-informatsiey-ob-obnarujennyih-neizvestnyih-zahoroneniyah.html

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/50356