Київ. 11 серпня. УНІАН. Громадянські активісти завтра, 12 серпня, мають намір провести пікет біля Кабінету міністрів України і Верховної Ради з вимогою зупинки незаконного видобутку бурштину в Рівненській області, який в «кришується» бандитами, а також з вимогою введення урядом державного контролю і регулювання видобутку цього каменя в непромислових обсягах, що приноситиме до бюджету додаткові податкові відрахування.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова всеукраїнського комітету «Наступ» Руслан Секела, відзначивши, що, борючись за право контролювати видобуток бурштину, бандитські угруповання влаштовували між собою перестрілки, а схеми незаконного видобутку каменя неодноразово показувалися в ЗМІ, проте ця проблема залишається невирішеною.

«Сьогодні ми маємо ситуацію, коли незаконно викопується бурштин, а мільйони доларів не потрапляють до бюджету країни. На цьому не заробляють місцеві органи влади і фактично ми фінансуємо кримінал», - сказав він.

Відео дня

«Завтра з Рівненській області приїдуть представники обласної ради, представники районів. Більш як 500 чоловік. Вони пікетуватимуть Верховну Раду і Кабінет міністрів з вимогою ухвалити закон про бурштин, який розділить промисловий видобуток і непромисловий видобуток», - сказав Секела.

За його словами, люди, які хочуть видобувати бурштин у непромислових обсягах, зараз вимушені платити по 1 тис. дол. за дозвіл видобувати цей камінь, а також можливістю користуватися водяною помпою, яких у Рівненській області налічується близько 1,5 тис. штук.

Як відзначив Секела, за день можна добути кілька кілограмів бурштину, який на чорному ринку продається за ціною від 5 до 9 тис. дол. При цьому весь український бурштин вже 10 років реалізується через біржу в Польщі - країні, яка більш як 10 років його не видобуває.

«Ми вимагаємо, щоб була створена українська біржа, де б всі мали можливість продати бурштин і всі інвестори й покупці з Китаю, Польщі, Німеччини могли приїхати і купити бурштин в Україні і вивезти його законно, заплативши податки, мита та інші платежі», - сказав Секела, відзначивши, що поки цього зроблено не буде, бандити і далі незаконно одержуватимуть доходи.

З його думкою погодився присутній на прес-конференції представник Клесівської селищної ради Рівненської області Андрій Ведров, який повідомив, що люди з населених пунктів, розташованих біля родовищ бурштину, хочуть мати можливість легально заробляти. За його словами, законодавче врегулювання видобутку бурштину дозволить створити нові робочі місця, знизити соціальну напруженість серед людей і дозволить місцевим владам одержувати додаткове фінансування у вигляді податків від легального видобутку бурштину для будівництва доріг, ремонту шкіл і розвитку населеного пункту.

«Мі порахували, що при нинішньому бюджеті України, фактично до 3% річного бюджету могло б фінансуватися завдяки узаконенню цього питання», - наголосив Ведров.

Довідка УНІАН. Україна володіє значними запасами бурштину, який відрізняється від найбільш поширеного прибалтійського більш різноманітним забарвленням і тому має вищу цінність.

В Україні розвідано три родовища бурштину - два в Рівненській і одне у Волинській області – з сумарними запасами понад 100 т. При цьому прогнозні ресурси бурштину на нерозвіданих площах у районі цих родовищ оцінюються значно вище.