Київ. 7 серпня. УНІАН. Вже наступного тижня Верховна Рада має ухвалити рішення щодо нового складу Центральної виборчої комісії.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

За його словами, сьогодні існує велика проблема, оскільки 1 червня завершилися повноваження 12 із 15 членів ЦВК.

Відео дня

Як сказав Черненко, сьогодні використовується норма закону про те, що влада є безперервною, і ці члени ЦВК мають повноваження, поки нова комісія не складе присягу. “Але ми розуміємо, що все це не може продовжуватися вічно”, - підкреслив Черненко.

За його словами, на порядку денному засідання ВР це вже питання стояло, але народні депутати відмовились його розглядати.

Як зауважив голова КВУ, необхідно, щоб парламент наступного тижні (12-15 серпня - УНІАН) вніс це питання до порядку денного, тому що в разі організації парламентських виборів при напівлегітимному складі ЦВК може виникнути питання легітимності самих виборів.

У свою чергу, представник Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначила: “Насправді виглядає так, що немає політичного компромісу між парламентськими фракціями і частково позафракційними депутатами, зважаючи на те, що кожен перед парламентськими виборами хоче отримати достатню квоту для реалізації своїх задумів під час виборчої кампанії”.

Айвазовська наголосила, що зараз немає підстав для того, щоб продовжувати термін повноважень тих членів ЦВК, повноваження яких вже закінчилися.

За її словами, Верховна Рада до офіційного старту виборчої кампанії повинна розглянути новий склад ЦВК. “Зрозуміло, що частина членів ЦВК залишаться та сама”, - додала вона.

На переконання Айвазовської, до складу ЦВК будуть обрані люди, які орієнтуються у виборчому законодавстві,і тому “це не підірве проведення виборчого процесу”.

Як повідомляв УНІАН, ще на початку червня громадські організації закликали президента України Петра Порошенка внести у ВР подання про припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії та кандидатури нових членів комісії, а ВР - невідкладно обрати нових членів ЦВК, оскільки 1 червня сплив семирічний строк повноважень 12 з 15 членів ЦВК.