Київ. 4 серпня. УНІАН. Правозахисники констатують, що в Криму вбивається свобода слова і чиниться тиск на Українську православну церкву Київського патріархату.

На прес-конференції в УНІАН представників Кримської польової місії з прав людини заступник голови місії, керівник центру громадянської просвіти «Альменда» Ольга Скрипник (Україна) нагадала, що на півострові склалась непроста ситуація зі свободою слова. "Ситуація, яка зараз відбулася з «Чорноморською телерадіокомпанією», підтверджує те, що у Криму на сьогодні вживаються всі необхідні дії для того, щоб усунути свободу слова і створити лише підконтрольні ЗМІ", - сказала вона.

Експерт підкреслила, що у Центру журналістських розслідувань у Криму було вилучено майно, відповідно, роботу центру заблоковано.

Відео дня

За словами голови Кримської польової місії з прав людини Андрія Юрова (Росія), УПЦ КП в Криму відчуває постійний тиск. Правозахисник навів приклади морального тиску, проведення пікетів та мітингів біля штаб-квартири архієпископа УПЦ Київського патриархату Климента, а також повідомив про проблеми з переукладанням договорів оренди для більшої частини церков. "Декілька священиків з різних причин, у тому числі через моральний тиск, вимушені були залишити територію Криму", - сказав Юров.

*** Кримська польова місія – спільна ініціатива російських та українських правозахисних організацій, яка розпочала роботу на півострові з 5 березня 2014 року.

1 серпня сайт «Крим.Реалии» з посиланням на юриста «Чорноморської телерадіокомпанії» Андрія Беспоясного повідомив, що в Сімферополі російська Федеральна служба судових приставів проводить на цьому опозиційному телеканалі арешт майна, видворивши весь колектив на вулицю. За його словами, того дня в будівлю прийшли люди у формі з рішенням Господарського суду Криму щодо забезпечення позову Кримського радіотелевізійного передавального центру про арешт рухомого і нерухомого майна ТРК, зокрема передавачів. Адвокат вважає, що обставини, на підставі яких РТПЦ висував свої вимоги, абсолютно надумані й засновані на припущеннях. Це підтверджує той факт, що суд тричі відмовлявся задовольняти ці вимоги – клопотання про накладення арешту на майно телекомпанії.

Як повідомив рупор самопроголошеної влади сайт «Кримінформ» з посиланням на керівника державного унітарного підприємства РК «Кримзв’язок» Сергія Доценка, суд заарештував майно через борги за надані послуги. Йдеться про близько 4 млн рублів, які «Чорноморка» накопичила блоками за 3 роки, сказав він, відзначивши, що телекомпанія може розрахуватися з боргами і повернути майно, інакше все арештоване майно буде реалізовано в рахунок погашення боргу.