Київ. 29 липня. УНІАН. Відновлення ринку нерухомості України після нинішнього обвалу почнеться з найбільш затребуваних серед населення сегментів торгової і житлової нерухомості.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Віктор Оборський.

«Ми апелюємо до базових потреб людини в одязі, у харчуванні, безпеці і місці мешкання, тому, як показує досвід усіх ринків без виключення, звичайно ж, торгівля, житлова нерухомість (відновлюватимуться у першу чергу – УНІАН)Ю і вже далі локомотивом офісна, наприкінці - готельна», - сказав Оборський.

Відео дня

«Те ж саме стосується житла. Потенціал відкладеного або незадоволеного попиту – він дуже великий. Тому ми за житлом і за торговою нерухомістю бачимо дуже великі перспективи», - додав він.

Проте експерт зазначив, що ці перспективи багато в чому залежатимуть від стабілізації політичної та економічної ситуації.

За словами Оборського, на даний момент криза в країні призвела до зниження ділової активності в цілому і ринку нерухомості зокрема. Як наслідок, у сегменті торгової нерухомості спостерігається заморожування проектів, падіння товарообороту ритейлерів, зниження орендних ставок і зростання вакантності в торгових об'єктах.

Водночас, також присутній на прес-конференції старший аналітик департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олейник зазначив, що в сегменті житлової нерухомості нестабільність в Україні призвела до істотного скорочення операцій, а девальвація гривні – до цінових коливань на ринку. Так, за І півріччя середня ціна житлової нерухомості в Києві в доларовому еквіваленті знизилися на 2,9%, а в гривні – зросла на 43,1%.

Разом з тим, у UTG прогнозують, що, за умови нормалізації економічного та інвестиційного клімату, слід очікувати відновлення девелоперської активності на ринку житлової нерухомості.

Як повідомляв УНІАН, політична і економічна нестабільність в Україні призвела до багаторазового скорочення кількості операцій купівлі-продажу житла. При цьому, майже 50% девальвація гривні з урахуванням прив'язки ринку нерухомості до долара, призвела до зростання цін на ринку в гривневому еквіваленті. Водночас, сегменти комерційної нерухомості також істотно піддаються негативним наслідкам кризи в країні. Зокрема, в сегментах торгової і офісної нерухомості спостерігається істотне зростання вакантності і зниження орендних ставок. При цьому девелопери переносять терміни введення в експлуатацію нових об'єктів нерухомості в очікуванні кращих часів.

Довідка УНІАН. Консалтингова компанія UTG створена в 2001 році, спеціалізується на комплексному супроводі девелоперських проектів.

За час роботи на ринку за участі компанії відкрито понад 100 торгових центрів. Найбільш відомі серед них: ТРЦ Ocean Plaza, «Піраміда» і «Комод» (всі - Київ), ТРК «Меганом» (Сімферополь), ТРЦ «Донецьк Сіті» (Донецьк), ТРЦ «Міст Сіті Центр» (Дніпропетровськ), ТРЦ «Французький бульвар» (Харків) і Global.UA (Житомир).

UTG набирає орендарів для об'єктів сумарною орендною площею понад 500 тис. кв. м. Компанія також управляє низкою торгових центрів в Україні.