Київ. 23 липня. УНІАН. Федерація профспілок України закликає депутатів Верховної Ради не голосувати за законопроект, запропонований урядом, про внесення змін до державного бюджету на 2014 рік, оскільки багато правок утискають права трудящих.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

"Цей законопроект може звузити або навіть заборонити використання норм трудового законодавства, які містяться в чинному законодавстві. Ці норми можуть дійсно бути обмежені, але лише за умови введення військового стану", - сказав він.

Відео дня

Осовий зазначив, що в законопроекті передбачено зміну порядку індексації доходів населення, що призведе до зниження купівельної спроможності пенсіонерів і значно погіршить життєвий рівень населення. Також Кабмін пропонує надати керівникам бюджетних установ можливість без згоди й попередження працівників встановлювати режим неповного робочого дня й відправляти у відпустку без збереження заробітної плати на визначений керівниками термін. Крім того, за словами голови Федерації профспілок, у законопроекті передбачено «заморожування» соціальних стандартів і гарантій, тоді як, приміром, розмір мінімальної зарплати і так знаходиться на рівні нижче прожиткового.

Осовий також підкреслив, що зміни до держбюджету мають обговорюватися з громадськістю, чого не було зроблено, тому він закликає уряд налагодити конструктивний соціальний діалог із суспільством.

Голова Профспілки працівників державних установ України Тетяна Нікітіна зазначила, що профспілки звернулися з відкритими листами до уряду, профільних міністерств, депутатів із закликом, щоб зміни до держбюджету було переглянуто й не було прийнято в такому вигляді.

«Ще вчора профспілка відвезла всі листи-звернення до всіх депутатів, до всіх комітетів, голови Верховної Ради, щоб у жодному випадку цей проект закону в тому вигляді, в якому він був представлений, не був прийнятий. ...Ми закликаємо всіх депутатів не голосувати за цей законопроект», - сказала Нікітіна.

У свою чергу, заступник голови Федерації профспілок України, голова правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Сергій Кондрюк зазначив, що працівники – члени профспілок налаштовані рішуче й виступають категорично проти цього законопроекту.

«У випадку якщо Рада не почує наші заклики й прийме такий законопроект, члени профспілок закликають нас до серйозних протестних дій», - сказав Кондрюк.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що має намір у четвер, 24 липня, представити народним депутатам України проект змін до державного бюджету України, підготовлений урядом.

Раніше в уряді заявляли, що дефіцит держбюджету на 2014 рік на даний момент становить 14,5 млрд грн і Кабмін має намір провести секвестр бюджету. Зокрема, запропоновано скоротити витрати на держапарат і збільшити витрати резервного фонду на 16,9 млрд грн для зміцнення обороноздатності країни та забезпечення відновлення зруйнованої інфраструктури в Донецькій та Луганській областях. У основі нового бюджету буде використано більш песимістичний прогноз, зокрема, падіння ВВП на 6-6,5% при інфляції близько 19%.

Відео-запис прес-конференції: http://www.unian.ua/multimedia/video-1/1080-izmeneniyami-v-byudjet-pravitelstvo-prodoljaet-nastuplenie-na-prava-trudyaschihsya.html