Київ. 21 липня. УНІАН. У Києві презентовано історично-культурологічний альманах «Майдан. (Р)еволюція духу». Автором і куратором проекту виступив музикант, письменник і телеведучий Антін Мухарський.

Видання представив сам Мухарський на прес-конференції в УНІАН.

«Цей каталог має основну місію та основне завдання – каталогувати та архівізувати спогади, фотографії, архівівувати емоції, які переказували у своїх ессе, інтерв’ю, оповіданнях безпосередні учасники Майдану», - підкреслив автор ідеї.

Відео дня

У книзі, ілюстрованій понад 200 світлинами, зібрано свідчення очевидців, а також історичні, культурологічні та філософські статті і есе, що висвітлюють події української національно-визвольної революції у період з листопада 2013 року по лютий 2014 року.

За словами Мухарського, робота над каталогом велася 4 місяці, і вже є готовий продукт із сигнальними примірниками. Очікується, що вже через декілька днів альманах надійде у книгарні і мережі для реалізації.

Мухарський повідомив, що каталог має 6 основних розділів. Перший присвячений хронології подій Майдану, зібраній, зокрема за матеріалами ЗМІ. Другий розділ - спогади учасників, серед яких сотники Майдану Володимир Парасюк, Владислав Кириченко, активісти Автомайдану Дмитро Булатов та Сергій Поярков, козак Михайло Гаврилюк, «янголи Майдану», які 20 лютого виносили з-під куль поранених та вбитих людей. Третій розділ представлений аналітикою від Тараса Возняка, Сергія Дацюка, Ярослава Грицака, Євгена Сверстюка, Вадима Скуратівського, Андрія Портнова, Михайла Ходорковського та інших.

Ще три розділи представляють «мистецький зріз» Майдану: літературний Майдан, мистецький Майдан та революційна поезія. Серед його авторів: Юрій Андрухович, Юрій Винничук, Оксана Забужко, Тарас Прохасько, Ірена Карпа, Олеся Авраменко, Влад Троїцький, Лесь Подерев’янський, Іван Семесюк, Олександр Ройтбурд, Олекса Манн та інші.

Як сказав Мухарський, альманах є однією із перших спроб висвітлити, осягнути, проаналізувати різні аспекти і проблематику тих революційних днів.

Видання розраховане на широку читацьку аудиторію. Видавець - “Наш формат”. Наклад - 1,5 тис. екземплярів. Вартість однієї книги - 250 грн. Зібрані кошти планується спрямувати на розвиток інших суміжних проектів. Зокрема вже видано друком окремий альбом 50 найкращих світлин із зображенням подій на Майдані. Проводиться робота з організації виставки фоторобіт про ці події, знято документальний фільм «Майдан – мистецтво спротиву», а також планується створити цикл телепрограм, присвячених героям Майдану тощо.

Мухарський повідомив, що у планах - видати книгу англійською, німецькою, французькою, можливо, польською мовами.

Активний учасник революційних подій Андрій Єрмоленко, який став учасником проекту «Майдан. (Р)еволюція духу» і вже відомий тим, що виготовляє шеврони для батальйонів української армії, заявив, що ця книга є нагадуванням для всіх, навіщо люди вийшли на Майдан, виборювали своє краще майбутнє. На його переконання, альманах має обов’язково бути перекладений іншими мовами, щоб у всьому світі люди змогли ознайомитись з тим, що відбувалось.

«Необхідно, щоб на Заході це все прочитали і зрозуміли, навіщо люди вийшли, навіщо вони стояли. Тому що Захід поступово про нас забуває, і до збитого літака про нас почали замовчувати, і нікого не цікавило, що в нас на передовій гинуть люди… Ми цим проектом не даємо можливості і нам усім забути наших справжніх героїв», - підкреслив Єрмоленко.

Мухарський повідомив, що 24 липня презентує альманах на Майдані, і там всі охочі зможуть його придбати.

За його словами, також очікується видання спрощеної версії альманаха у рідер-версії.

Щоб забезпечити вихід книги у світ, за словами Мухарського, він продав квартиру. «Одної ночі мені прийшла така думка, що мушу це зафіксувати… Я на Черновецького, звичайно, не тягну, але такі дива іноді трапляються… В мене не стояло питання, де я візьму гроші», - сказав Мухарський.

Відео-запис прес-конференції: http://www.unian.ua/multimedia/video-1/1051-prezentatsiya-istoriko-kulturologicheskogo-almanaha-maydan-revolyutsiya-duha.html