Київ. 18 липня. УНІАН. Громадські активісти просять столичну владу зупинити незаконну забудову Києва, зокрема лісопаркових зон, а також Біличанського лісу, де зводиться інноваційний Bionic Hill.

Відповідне прохання на прес-конференції в УНІАН озвучив депутат Київради Юрій Левченко.

«У нас дуже проста вимога до чинної влади в Києві, виконавчої владі, яка під контролем однієї єдиної партії. Щоб ця влада робила все можливе для зупинки цієї незаконної забудови», - сказав Левченко.

Відео дня

За його словами, на сьогоднішній день в Києві незаконно будується кілька десятків об'єктів. Найбільш резонансні, як стверджує депутат, це будівництво на вул. Львівській, 15 у Святошинському районі Києва, а також у Біличанському лісу.

«Львівська, 15 у Святошинському районі Києва, де забудовник знищує 4,5 гектара лісопаркової зони і хоче забудувати ці 4,5 гектара дуже щільним багатоповерховим житловим кварталом, при цьому абсолютно нехтуючи бажанням громади, яка масово протестує проти цього», - відзначив Левченко.

«І найбільш резонансна, напевно, за розміром і зухвалістю – це забудова Біличанського лісу, комплексу Bionic Hill», - сказав він.

При цьому депутат Київради наголосив, що чинній столичній владі, при бажанні, не складе труднощів зупинити будівництво цих об'єктів.

«Є дуже простий механізм... якщо громад подає до суду на скасування рішення Київської міської ради з виділення земельної ділянки, з оренди земельної ділянки, то все, що потрібно зробити київській владі, – це дати доручення своїм юристам визнати цей позов в суді. І якщо ці юристи цей позов визнають, тоді суд зобов'язаний його задовольнити і ці забудови зупиняються. Все залежить безпосередньо від бажання міської влади», - пояснив Левченко.

Водночас, співголова громадської ініціативи із захисту мікрорайону на вулиці Новоукраїнській Олег Жур, також присутній на прес-конференції, відзначив, що з проблемою незаконної забудови зіткнулися і жителі його мікрорайону. За його словами, для вирішення даної проблеми активісти, спільно з депутатами Київради, створили робочу групу, вимоги якої були зареєстровані в Київській міській державній адміністрації (КМДА).

«Незважаючи на те, що група створена, що вже наступного тижня буде чергове виїзне засідання за конкретними об'єктами, забудовники все одно ведуть роботи. Чому? Тому що їм потрібно показати інвесторам, що буде так, як хочуть вони. Не згідно із законом, а так, як вони вирішать. Тому ми закликаємо мерію міста, пана Віталія Кличка, щоб він зробив прості дії – зупинив незаконні забудови хоча б на час проведення робочих комісій», - сказав Жур.

Він відзначив, що, крім цього, активісти мають намір вимагати повернення практики узгодження з громадою будівництва в столиці тих чи інших об'єктів, а також закликав владу забезпечити виконання генплану столиці.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2011 року було ухвалено Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», який фактично усунув місцеві громади від обговорення проектів забудови. Як заявляла тоді лідер однієї з опозиційних сил в Київраді, «якщо залишити закон в теперішньому вигляді, то кияни не знатимуть, де чекати будівельні крани, і поява будівельних майданчиків у дворах або зелених зонах буде повною несподіванкою для громадськості».

Навесні 2014 року заступник директора департаменту містобудування і архітектури Києва Андрій Вавриш заявив, що Київ планує відновити громадські слухання з питань будівництва. З приводу необхідності повернення такої практики, щоб уникнути хаотичної забудови столиці, неодноразово висловлювалися також громадські діячі і експерти, проте ніяких подальших просувань в цьому питанні не відбулося і до сьогодні.