Київ. 18 липня. УНІАН. В Україні створюється Громадський координаційний центр інформаційної безпеки.

Про це повідомив медіа-експерт з питань інформаційної безпеки Дмитро Золотухін на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, «інформаційна війна вкотре активізувалася», і проблема України полягає у тому, що їй протистоїть «достатньо систематизована організована структура, яка весь час працює над тим, щоб просувати російську точку зору, російські позиції в інформаційному просторі», як в Україні, так і на міжнародній арені.

Відео дня

Золотухін наголосив на необхідності переходу України до активної позиції у медійному просторі.

Він повідомив, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект про засади інформаційної безпеки України, якими передбачено створення спеціального державного органу, який займатиметься виключно забезпеченням розробки політики і стратегії у сфері інформаційної безпеки громадян України та в цілому держави.

Як зазначив Золотухін, поки не ухвалено цей законопроект, необхідно вже робити серйозні кроки із просування українських ідей в інформаційному просторі, оскільки ситуація з пасажирським літаком Boeing-777, збитим над Донецькою областю, демонструє, що зараз російська точка зору зі звинувачення України превалює. «Ворожі Україні ЗМІ, інтернет-джерела висувають версії, у яких намагаються подати пояснення того, що відбулося, з метою якимось чином очорнити українську сторону і визначити її винуватою в цій події», - сказав він.

За словами експерта, події останніх місяців змусили українську владу та суспільство поновити активну роботу із забезпечення безпеки громадян України в інформаційній сфері, однак про якісь результати в цій царині говорити поки що важко.

Золотухін підкреслив, що у зв’язку з цим пропонується «створити громадську організацію – Громадський координаційний центр інформаційної безпеки України», який створить «певну платформу для систематизації і координації роботи в інформаційному просторі з відстоювання інтересів України».

Як наголосив експерт, серед основних напрямків Громадського координаційного центру інформаційної безпеки України – робота в напрямку східних регіонів України. За його словами, ті заклики, які сьогодні транслюються про єдину Україну, на жаль, «не знаходять відгуку в умах і серцях цих людей, які на сьогодні просто загубили грунт під ногами», тому мають бути нові аргументи, щоб у них була впевненість, що їхнє майбутнє пов’язане з Україною.

За словами Золотухіна, зусилля мають бути спрямовані на об’єднання всіх регіонів України. За його словами не допустимою є певна інформація про нібито поганих біженців. Він наголосив, що мають бути ідеї, котрі об’єднають Україну.

Золотухін наголосив, що дуже важливою є робота на міжнародному напрямку, адже у світі не до кінця розуміють, що відбувається в Україні. За його словами, інші держави мають зрозуміти, що нинішня ситуація в Україні може повторитися і в них, у першу чергу в тих, хто колись були частиною СРСР.

Як зауважив експерт, дуже важливим, ключовим напрямком роботи має стати «трансляція нашої позиції, пояснення, що насправді відбувається», для, зокрема громадян Росії, «котрі більш-менш нейтрально ставляться до України і готові отримувати об’єктивну інформацію». За його словами, головне сьогодні зрозуміти, що «росіяни нам не вороги, а все, що відбувається, то це рішення керівництва Кремля, і саме проти цього бореться Україна».