Київ. 17 липня. УНІАН. Українська влада повинна застосовувати системні санкції за анексію Криму як проти Російської Федерації, так і проти господарюючих суб'єктів, які продовжують бізнес-діяльність на тимчасово окупованій території.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив колишній генеральний консул України в Стамбулі, голова правління громадської організації «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.

«Одним з того, що уряд може робити ще до того, як буде вироблено стратегію повернення Криму – це питання санкцій проти Російської Федерації. Ці санкції повинні бути системними», - заявив Яременко.

Відео дня

За його словами, такі санкції повинні включати дипломатичний і політичний рівні, а також транспорт, енергетику, торгівлю й інші сфери економіки. Метою таких санкцій має стати блокування морського, повітряного і сухопутного транспортного сполучення Криму, в'їзного туризму, постачання кримських товарів за межі півострова, а також припливу туди будь-яких зовнішніх інвестицій.

Присутній на конференції голова правління громадської організації «Кримський експертний центр» Андрій Клименко повідомив, що громадські активісти ведуть постійний моніторинг суден і літаків, які заходять в Крим за міжнародними маршрутами, порушуючи чинний правовий режим на тимчасово окупованій території.

Він відзначив, що після рішення Генеральної асамблеї ООН 27 березня всі круїзні компанії світу за винятком однієї російської анулювали входження своїх круїзних суден в порти Криму.

«Ми маємо поки що 40 суден, які нами зафіксовані, задокументовані і підтверджені як порушники законодавства України. З цих 40, 15 суден належать турецьким і грецьким операторам», - сказав Клименко.

За його словами, судна найчастіше заходять в керченський рибний порт, в якому вони завантажують казахський зріджений газ для продажу у всьому світі і Феодосію, де розташована нафтобаза.

Так само він повідомив, що Росія використовує вантажні цивільні пороми для незаконного перевезення військ і бронетехніки через керченську протоку, що є однією з причин величезних черг на переправі.

Як повідомляв УНІАН, 16 березня в АР Крим пройшов нелегітимний референдум про входження півострова до складу Російської Федерації, якому передувала майже тритижнева окупація Криму російськими військовими.

Через два дні президент РФ Володимир Путін й нелегітимні керівники кримської влади і Севастополя підписали договір між РФ і Республікою Крим про прийняття до Росії Криму й утворення в складі РФ нових суб'єктів. Ще через декілька днів Рада Федерації Росії одноголосно схвалила анексію Криму. Практично всі країни світу не визнали територіального розподілу України, засудивши дії Кремля.