Київ. 10 липня. УНІАН. Громадські активісти запустили проект Energy Evolution UA, який інформує українців про те, як знизити споживання електроенергії і природного газу, і таким чином зменшити розмір платежів за користування цими енергоресурсами.

Про це на прес-конференції в УНІАН розповіла координатор даної ініціативи Поліна Башкіна.

«Проект Energy Evolution UA створено для того, щоб мотивувати людей берегти енергію для користі економіки, підготувати українців до подальшого підвищення тарифів. При цьому довгострокова мета проекту – енергетична незалежність України», – сказала Башкіна, відзначивши, що розпочала запроваджувати ідеї цього проекту з себе.

Відео дня

За її словами, у своїй квартирі вона почала вимикати усі електроприлади, окрім холодильника, не лише вночі, а й вдень, коли її немає вдома.

«Тому що я дізналася, що таким чином можна заощадити 8% рахунку за електроенергію», – додала Башкіна.

Згідно з її презентацією, близько 200 гривень на рік можна заощадити, якщо закривати воду під час чищення зубів, а купівля енергозберігаючих ламп понизить споживання електроенергії на 75%.

За словами активістки, найближчим часом буде організовано роботу волонтерів, які розповідять людям, чому важливо знижувати споживання енергоресурсів і скільки на цьому може економити окремо взята людина і родина у цілому. Крім того, досягнуто домовленості з представниками бізнесу про використання їх рекламних майданчиків для інформування населення про економію енергоресурсів.

Присутній на прес-конференції експерт Національного екологічного центру України Артур Денисенко нагадав, що наша країна є енергозалежною, оскільки 40% енергоресурсів імпортує, але при цьому значна їх частина витрачається нераціонально.

«Ми щорічно втрачаємо 185 млрд грн через неефективне використання енергії», - сказав Денисенко, відзначивши, що близько третини цієї суми витрачається у сфері житлово-комунального господарства.

За його словами, за ці 185 млрд грн Україна щорічно могла б випускати 925 швидкісних потягів виробництва Крюківського вагонобудівного заводу або ж прокладати більш як 3000 км доріг першого класу (автобанів), а це могло б завантажити вітчизняні підприємства і сприяти створенню нових робочих місць.

Денисенко підкреслив, що за умови виконання програм підвищення енергоефективності Україна може скоротити споживання газу майже удвічі – до 30 млрд кубометрів на рік.

За його словами, проект Energy Evolution UA допоможе наочно і доступно розповісти українцям, як заощадити на рахунках за комунальні послуги і енергоресурси.

«Ми не можемо вплинути на тарифи, але ми можемо вплинути на рахунки, які ми одержуємо. Саме тому ми починаємо інформаційну кампанію, щоб допомогти і населенню, і країні у цілому ділитися своїми ідеями (з підвищення енергоефективності - УНІАН), - резюмував експерт.

Як повідомляв УНІАН, в Україні створено Кризовий енергетичний штаб, завдання якого полягає у забезпеченні максимально ефективного споживання енергоресурсів. Передумовою для його створення стало те, що Росія відмовилася встановити для України ринкову ціну на природний газ і 16 червня припинила його поставки.

Очільник Кризового енергетичного штабу Володимир Гройсман на одному з перших засідань штабу доручив профільним міністерствам розробити план дій із забезпечення стабільного проходження Україною опалювального сезону без російського газу. За його словами, план передбачає впровадження комплексу заходів, зокрема, з енергозбереження, заміщення природного газу, організації його альтернативних поставок тощо.