Київ. 3 липня. УНІАН. Виробники органічної продукції просять Кабінет міністрів України в найкоротші терміни врегулювати роботу ринку, прийнявши нормативно-правові акти, необхідні для реалізації законодавства в цій сфері.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив директор асоціації «Укрінтерстандарт» Олег Цильвік.

«У зв'язку з численними зверненнями представників бізнесу, органів із оцінки відповідності й представників споживчих організацій ми вирішили підготувати звернення до прем'єр-міністра України, міністра економічного розвитку, міністра юстиції, міністра аграрної політики про необхідність вживання термінових заходів для наведення ладу (в питанні регулювання ринку органічної продукції – УНІАН)», - сказав Цильвік.

Відео дня

За його словами, незважаючи на те, що закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» було прийнято Верховною Радою ще у вересні минулого року, уряд й досі не затвердив низку нормативно-правових документів, передбачених цим законом. Зокрема, Кабмін усе ще не створив Реєстр виробників органічної продукції, не прийняв Положення про цей реєстр, не визначив порядок маркування такої продукції, а також не затвердив детальні правила обігу органіки й не призначив органи з оцінки їх відповідності. На думку Цильвіка, відсутність перерахованих актів призведе до того, що вся органічна продукція буде вилучена з продажу вже з 9 липня цього року, коли вказаний закон остаточно набуде чинності.

«Просимо уряд почути нас і вжити необхідні заходи, тому що наслідки будуть катастрофічними. Як для споживача, який буде позбавлений права вживати органічну продукцію, до якої він звик, так і для національного виробника, який зазнає колосальних збитків», - сказав він.

Для того, щоб не допустити реалізації такого сценарію, «Укрінтерстандарт» пропонує продовжити термін адаптації виробників органічної продукції до Закону «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» до 1 січня 2015 року, а також переглянути порядок призначення органів із оцінки відповідності виробництва органіки. Крім того, асоціація пропонує Кабміну прийняти постанову, що регламентує порядок маркування органічної продукції, але дати можливість виробникам використовувати залишки упаковки й етикеток зі старим маркуванням до 1 січня 2015 року.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2013 року в Україні набув чинності Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», що регулює відносини у сфері виробництва й обігу органічної продукції. Законом також було визначено загальні правила виробництва органічної продукції (сировини) тваринного і рослинного походження.

За оцінками Федерації органічного руху України, обсяг внутрішнього споживання органічної продукції сільського господарства в грошовому еквіваленті в країні в 2013 році становив близько 12 млн євро, що на 52% більше, ніж роком раніше.

Довідка УНІАН. Органічна продукція сільського господарства – це продукція, виготовлена без використання (або з меншим використанням) синтетичних пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також без використання генетично модифікованих продуктів.