Київ. 24 червня. УНІАН. Компанії, що належать экс-міністру Міністерства внутрішніх справ Віталію Захарченку, який зараз перебуває в розшуку, навіть після зміни влади в Україні продовжують незаконно контролювати єдине в країні золотодобувне підприємство "Закарпатполіметали".

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив представник компанії кредитора Cengart Financial Inc Дмитро Зайцев, який також є головою комітету кредиторів.

За його словами, після початку промислового видобутку золота в 2000 році компанія Cengart Financial Inc (CFI) спільно з іншими інвесторами вклала в підприємство 4 млн. дол. Проте керівництво підприємства через деякий час привело його до збитків.

Відео дня

«Кілька років підприємство успішно пропрацювало, а потім було блокування подальшого інвестування, прорахунки в діяльності підприємства... Це призвело до того, що підприємство було повністю зупинене», - сказав Зайцев.

Він повідомив, що після цього Пенсійний фонд в 2008 році ініціював банкрутство підприємства, при цьому були затверджені вимоги про повернення коштів кредиторам на суму близько 47 млн. грн, зокрема компаній Cengart 4 млн. грн.

Комітет кредиторів запропонував на посаду арбітражного керівника Тетяну Петік, яка своїми зусиллями за 2 роки відновила інвестиційну привабливість підприємства.

«Після того як підприємство було повністю підготовлене до продажу, почався незрозумілий і безпідставний тиск з боку податкової інспекції та податкових органів... Податкова діяла за вказівками Віталія Захарченка, і доволі істотний вплив на цю ситуацію мав колишній голова податкової Клименко», - відзначив Зайцев.

Він повідомив, що податкова незаконно через суд змінювала арбітражних керівників, які позбавили компанію Cengart Financial Inc кредиторських вимог і за безцінь розпродавали майно підприємства.

«Вони виставляють комплекс з істотними порушеннями... визнають, що торги не відбулися, і здійснюють продаж цього майна за 4,5 млн. грн», - сказав голова комітету кредиторів.

За його словами, "Закарпатполіметали" були незаконно продані фірмам, пов'язаним із Захарченком - «Карпатська рудна компанія», і «ГГП Бріком». При цьому активи, які мали високу цінність – збагачену руду, вартість якої становила близько 25 млн. грн, вони одержали і зовсім безплатно.

Водночас він повідомив, що навіть, незважаючи на те, що Захарченко вже близько 4 місяців перебуває за межами України, суди продовжують ігнорувати факт незаконності продажу «Закарпатполіметалів».

«Зараз вже керівництво компанії готує звернення до міжнародних інстанцій. Але сподіваємося поки що на вирішення питання тут, безпосередньо в Україні, і на те, що ті особи, які ухвалювали рішення всупереч закону, схаменуться і зроблять те, що потрібно було зробити», - наголосив Зайцев.

Він повідомив, що 26 червня в Господарському суді Закарпатської області відбудеться слухання справи щодо незаконності продажу. При цьому Зайцев висловив надію, що там судді ухвалять законне рішення.

Довідка УНІАН. «Закарпатполіметали» було створене в 1999 році для розробки і експлуатації Мужіївського золотодобувного комплексу. Це єдине в Україні золотодобувне підприємство. За час своєї роботи воно поставило в казначейство України 840 кг золота.

З грудня 2006 року «Закарпатполіметали» припинило господарську діяльність.

Постановою Господарського суду Закарпатської області від 9 червня 2008 року було порушено справу №16/89 про банкрутство «Закарпатполіметали» і введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.