Київ. 23 червня. УНІАН. Законопроект про переведення кредитних зобов'язань в іноземній валюті у гривневі за курсом Національного банку України на момент видачі кредитів має бути прийнятий Верховною Радою, але вимагає доопрацювання.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова координаційної ради антиколекторів і правозахисників України «Ваша Надія», директор юридичного департаменту міжнародного антикорупційного комітету Федір Олесюк.

«Наша позиція у тому, що законопроект варто прийняти, але його слід доопрацювати», - сказав Олесюк.

Відео дня

Активіст відзначив, що правильною є позиція законопроекту, що гроші мають бути перераховані за курсом НБУ на момент видачі кредиту і мають бути списані пеня і штрафні санкції, які нараховані позичальникові, але не були заплачені.

«Але неправильне питання щодо тих вкладників, які вже заплатили. Це стимулювання неплатників не платити ц далі. Тому що ті люди, які платили, залишаються у програші», - сказав він.

Активіст також наполягає на тому, що законопроект має бути доповнений кількома законодавчими актами.

Зокрема, пропонується ввести заборону на діяльність колекторних компаній, провести компенсацію або надати соціальне житло позичальникам, які втратили з 2008 року іпотечне майно, яке було єдиним житлом позичальника.

«Ми вважаємо, що необхідно створити слідчу комісію, яка б розібралася у цілому, що відбувається з валютними кредитами», - відзначив він.

Олесюк також пропонує законодавчо зобов'язати Національний банк створити типовий кредитний договір і заборонити банкам його змінювати.

Активіст також вважає, що необхідно заборонити законодавчо стягнення комісій, страхових платежів.

«Єдиним платежем за використання кредиту має бути фіксована відсоткова ставка», - сказав він.

Олесюк упевнений, що якщо доповнити законопроект вказаними доповненнями, то він вирішить чимало проблемних питань з позичальниками.

Як повідомляв УНІАН, банкіри у свою чергу заявляють про економічну необґрунтованість примусової конвертації валютних кредитів у гривневі за курсом і відсотковою ставкою, які значно нижче ринкових. За даними банкірів, кількість позичальників – фізичних осіб, які мають на сьогодні зобов'язання за валютними кредитами, не перевищує 50 тис. осіб і становить 0,1% загальної кількості вкладників банків. На думку банкірів, така конвертація валютних внесків на неринкових умовах призведе до дестабілізації роботи усієї банківської системи, нездатності банків виконувати свої зобов'язання і навіть до колапсу валютного ринку з подальшою різкою девальвацією гривні. За підрахунками банкірів, збитки банків від реструктуризації іпотечних кредитів у валюті шляхом їх конвертації за курсом Нацбанку 7,99 грн/дол. можуть досягти 16 млрд грн.