Київ. 20 червня. УНІАН. Україна, яка впродовж декількох років намагається уникнути енергетичної залежності від «Газпрому», може впродовж п'яти років замістити до 10 млрд кубометрів природного газу за рахунок інтенсивного розвитку біоенергетики.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив народний депутат України, голова міжфракційного депутатського об'єднання «За енергетичну незалежність України» Олександр Домбровський.

«Наші експерти визначили, що за рахунок української біомаси ми можемо впродовж п'яти років замінити до 10 млрд кубометрів газу. Це може бути 5, може бути 6, а може бути й 10 мільярдів. Усе залежить від того, яку систему мотивації для країни створить уряд. З одного боку, біомаса – це відходи, з іншого – енергетичні рослини, які можна вирощувати в Україні. Існує великий досвід в Європі і світі, як усі ці речі можна замінити», - сказав Домбровський.

Відео дня

За його словами, депутатське об'єднання «За енергетичну незалежність України» спільно з експертами розробило низку пропозицій зі скорочення споживання імпортного природного газу, які було внесено на розгляд в Кабінет міністрів.

«Ми точно розуміємо проблеми, що стоять перед Україною, мають безпосередній вплив на безпеку держави. Перекриття Росією газового вентиля підтверджує, що проблеми енергетичної безпеки, енергетичної незалежності – це кардинальне і стратегічне завдання, яке необхідно сьогодні вирішувати», - наголосив нардеп.

Присутній на прес-конференції голова правління асоціації Біоенергетики України Георгій Гелетуха відзначив: «Робота в рамках даного міжфракційного об'єднання спрямована на одну просту річ, аби бізнесу і власникам об'єктів стало вигідно заміщувати природний газ».

Крім того, виконавчий директор депутатського об'єднання «За енергетичну незалежність» Сергій Савчук повідомив, що депутати розробили низку нормативних змін, які вже наступного року дадуть змогу зацікавленим у розвитку біоенергетичного напряму компаніям одержувати певні субвенції з бюджету.

Довідка УНІАН. Україна в 2013 році скоротила споживання газу порівняно з 2012 роком на 8,1% - до 50,358 млрд кубометрів.

За підсумками 2012 року Україна скоротила споживання газу порівняно з 2011 роком на 5,66% - до 48,761 млрд куб. м. У 2010 році Україна спожила 57,7 млрд куб. м, в 2009 році - 51,9 млрд куб. м, в 2008 році - 66,3 млрд куб. м, в 2007 році - 69,9 млрд куб. м, в 2006 році - 73,9 млрд куб. м, в 2005 році - 76,4 млрд куб. м.