Київ. 13 червня. УНІАН. Представники донецького міжнародного благодійного фонду "Ізоляція" заявляють, що 9 червня їхнє приміщення на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів і сам завод захопили бойовики так званої "Донецької народної республіки", і наразі немає змоги врятувати культурні цінності.

Про це вони повідомили сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Як зазначила директор зі зв'язків з громадськістю фонду Анна Медведєва, у зв'язку з подіями в Донецьку деякий час тому фонд призупинив діяльність центру сучасного мистецтва "Ізоляція" та евакуював своїх співробітників.

Відео дня

Вона зауважила, що фонд засновано чотири роки тому, і за цей час було організовано низку культурних, виставкових, соціальних та освітніх проектів.

«На той момент на території заводу знаходилося майно, матеріальні цінності, арт-об'єкти, постійні інсталяції, особисті документи, дороговартісне обладнання, тобто, усе майно фонду», - сказала вона.

За словами Медведєвої, так званий «міністр соціальної політики» самопроголошеної «ДНР» Роман Лягін зробив заяву про те, що майну фонду не буде завдано збитків і його можна буде вивезти. Проте, незважаючи на це, наступного ж дня, відзначила вона, співробітники заводу зафіксували факти мародерства.

У відповідь на це фонд ініціював звернення до так званого «прем'єр-міністра» ДНР, яке було опубліковано у ЗМІ. Проте цей лист не отримав відповіді, а наступного дня було заблоковано можливість для вивезення майна фонду. «На той момент ми встигли вивезти лише 1/3 нашої колекції», - наголосила Медведєва.

«З учорашнього дня на території заводу знаходяться бойовики батальйону «Восток» під керівництвом такого собі «Монгола», - сказала вона і додала, що співробітників заводу того ж дня було видалено.

Крім того, повідомила Медведєва, відразу після захоплення фонду ними було направлено звернення до Генпрокуратури, СБУ та МВС. «Бездіяльність місцевих регіональних донецьких правоохоронних органів була настільки очевидною, що нам довелося звертати далі і вище», - сказала вона.

Наразі ж, за їхньою інформацією, з території заводу вивозять металобрухт. «Приміщення усе, всі ресурси заводу мали бути задіяни під потреби ДНР. Зараз було зроблено заяву про те, що буде розміщуватися військова частина на території заводу, бомбосховища будуть використовуватися за призначенням», - відзначила Медведєва і додала, що цей завод знаходиться на території величезної промислової зони.

У свою чергу куратор фонду Олена Червоник зазначила, що вони спеціалізувалися на молодих українських художниках, а також збирали роботи закордонних художників. Так, на території заводу зараз залишаються, зокрема, інсталяції та арт-об'єкти, створені, переважно, відомими західними художниками. «Це величезна втрата культурної спадщини», - наголосила вона.

Водночас засновник фонду Любов Михайлова зазначила, що на території фонду, серед іншого, була також бібліотека та обладнання для кінопоказів. Крім того, вона повідомила, що ухвалено рішення про створення найближчим часом у Києві відкритої платформи для об'єднання людей, які поїхали зі сходу України.