Київ. 13 червня. УНІАН. Експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук заявляє про незаконне завищення цін на закордонні паспорти для українців і колапс, що насувається в разі запровадження біометричних паспортів.

Таку заяву експерт зробив у ході прес-конференції в УНІАН.

«Плата (за закордонний паспорт – УНІАН) встановлена декретом про державне мито, в звичайний термін становить 170 грн, але сьогодні громадяни платять ще дві групи незаконних платежів, які встановлені постановою Кабміну про перелік платних послуг МВС і Державної міграційної служби, де громадяни платять окремо за оформлення і бланк паспорта», - сказав Тимощук.

Відео дня

За його словами, ці платежі, які становлять 87 і 120 грн відповідно, є незаконними, що в кінці минулого року підтвердив Верховний суд відповідним рішенням, яке досі не виконується міграційною службою. Вона аргументує ці платежі тим, що державне мито, тобто 170 грн, автоматично потрапляє до загального фонду державного бюджету і служба не має коштів на свою операційну діяльність з видачі паспортів.

На думку Тимощука, ця проблема має вирішуватися спільно з Міністерством фінансів, оскільки держмито повинне ділитися на кілька платежів, включаючи вартість бланка і обробку заяви анкети.

Експерт зазначив, що суми в 170 грн для цього достатньо, оскільки вартість бланка сьогодні, за даними поліграфкомбінату «Україна», становить 82 грн, вартість персоналізації - близько 30 грн, решта – це запас на оплату персоналу та інші витрати.

«Держмито – це не просто подарунок громадян за розкіш у вигляді закордонного паспорта, це плата за нього, і держмито повинне ділитися на кілька платежів, включаючи вартість бланка і обробку заяви анкети», - сказав Тимощук.

«На наш погляд, ця ситуація вигідна паспортній мафії, яка, користуючись монополією на виробництво і видачу паспортів, і заробляє», - додав він.

Крім того, Тимощук передбачає ускладнення проблеми у зв'язку з очікуваним запровадженням в Україні біометричних паспортів.

«Охочих одержати біометричний паспорт наступного року буде близько 8 мільйонів, сьогодні міграційна служба видає в середньому 1,3 млн. закордонних паспортів на рік і є черги. Страшно уявити, що буде, коли з наступного року ця цифра збільшиться майже в 7 разів», - зазначив Тимощук.

Він підкреслив, що величезні черги викличуть сплеск корупції, а з урахуванням того, що сьогодні українці переплачують від 200 грн за кожен паспорт, то в наступному році на цьому можна буде заробити від 2 до 3,5 млрд грн.

Експерт вважає, що виходом з ситуації могло б стати ухвалення законопроекту «Про документи України, що засвідчують особу і дають право виїзду за кордон», зареєстрованого у Верховній Раді ще в квітні великою групою депутатів, який чітко врегулює порядок видачі паспорта і розмір плати за нього. Але цей законопроект навіть не було включено до порядку денного у Верховній Раді, за це рішення проголосувало всього 150 депутатів.

Як повідомляв УНІАН, Євросоюз на саміті в листопаді 2010 року надав Україні План дій з лібералізації візового режиму, обов'язковою умовою якого є запровадження паспортів з біометричними даними.

26 березня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що біометричні паспорти громадянам України почнуть видавати вже цього року.

Прем'єр підписав відповідний нормативний акт, в якому затверджується форма паспорта з біометричними даними.

Також Кабінет міністрів затвердив законодавчі ініціативи, необхідні для переходу до другої стадії підготовки безвізового режиму з Європейським Союзом.

Українська влада чекає запровадження безвізового режиму вже з початку наступного року.