Київ. 12 червня. УНІАН. Представники громадських організацій закликали Верховну Раду оперативно запровадити в Україні ефективну процедуру оцінки впливу на довкілля будівництва та експлуатації небезпечних промислових об'єктів.

Як повідомила на прес-конференції в УНІАН співкоординатор громадської організації «Реанімаційний пакет реформ» Ганна Гопко, відповідні ініціативи містяться в проекті закону №4972 від 30 травня 2014 року.

«Ми дуже розраховуємо, що законопроект №4972 «Про оцінку впливу на довкілля» буде схвалено в терміновому розгляді. Сьогодні у нас є звернення до голови Комітету з питань охорони довкілля Ірини Сех, щоб оперативно вже наступного тижня на засіданні комітету розглянути цей законопроект як першочерговий», - сказала Гопко.

Відео дня

Як пояснила присутня на прес-конференції експерт Національного екологічного центру України Ірина Головко, на сьогодні Україна – єдина європейська держава, в якій відсутня повноцінна система оцінки екологічної прийнятності промислової діяльності. Вона зазначила, що 5 червня у швейцарській Женеві Україну вкотре визнали порушником Конвенції Еспо (Конвенція про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті, ратифікована Україною в 1999 році – УНІАН). Виконати покладені на себе зобов'язання, за її словами, Україна зможе шляхом ухвалення законопроекту «Про оцінку впливу на довкілля».

У свою чергу, доцент кафедри земельного і аграрного права Київського національного університету ім. Т. Шевченка Тарас Третяк, представляючи цей проект закону, підтвердив, що разом з відповідним пакетом підзаконних актів ухвалення законопроекту дасть змогу запровадити дієву європейську модель оцінки впливу на довкілля відповідно до європейських директив. За його словами, ухвалення законопроекту дасть органам державної влади необхідні повноваження для ефективної оцінки впливу того чи іншого об'єкта на довкілля, а також закріпить механізми недопущення будівництва небезпечних для екології об'єктів.

Експерт звернув увагу на те, що в проекті закону також прописано можливість залучення громадськості до процесу ухвалення екологічно значущих рішень. На його думку, надання органам державної влади широкого поля для розгляду цих питань спричиняє небезпеку посилення корупції, тому залучення громадськості дасть змогу, з одного боку, надати органам державної влади можливість у кожному конкретному випадку ухвалювати екологічно й економічно обґрунтовані рішення, а з іншого – не допустити посилення рівня корупції.

«Процес відбуватиметься із залученням громадськості, з обов'язком органу державної влади враховувати думку зацікавленої сторони і з її правом скасувати в суді рішення, якщо в ньому недостатньою мірою враховано думку громадськості», - сказав Третяк.

Як уточнила Головко, фактично це означає, що самі жителі зможуть впливати на ухвалення рішень про будівництво тих чи інших небезпечних споруд на територіях їх проживання.

«Якщо цей законопроект буде прийнято, то це означатиме, що плани з будівництва нової теплоелектростанції або нових додаткових блоків на існуючих ТЕС обов'язково обговорюватимуться у відкритому форматі. Мінприроди або територіальний профільний орган відіграватиме свою роль у цьому рішенні – робитиме висновок щодо екологічної прийнятності проекту. А у громадськості буде можливість коментувати, поліпшувати, вносити ті зміни, які спричинять зменшення негативного впливу. Ті ж автозаправки, інші промислові об'єкти, які можуть будуватися на території Києва і області, також підпадатимуть під дію цих процедур. Це конкретні речі, яких зараз немає», - сказала Головко.

При цьому Гопко зазначила, що розраховує на ухвалення законопроекту Верховною Радою вже до кінця червня.

«Ми очікуємо, що наступного тижня на засіданні екологічного комітету він буде схвалений до розгляду в сесійному залі в першому читанні і бажано в цілому. Щоб ще до липня, коли Україна поїде представляти на конференції одну із сторін Орхуської конвенції (Конвенція про доступ до інформації, участі громадськості в ухваленні рішень і доступ до правосуддя в питаннях довкілля – УНІАН), ці міжнародні зобов'язання про оцінку впливу на довкілля вже були зроблені», – додала Гопко.

На її думку, цей законопроект повинен бути в числі найбільш актуальних у процесі здійснення новою владою реанімаційних реформ у країні, оскільки його норми також допоможуть виконати зобов'язання, узяті Україною при підписанні Угоди про асоціацію з ЄС.

Як повідомляв УНІАН, законопроект №4972 «Про оцінку впливу на довкілля» було зареєстровано у Верховній Раді 30 травня 2014 року 7 народними депутатами (троє від фракції ВО «Батьківщина», двоє від партії «Суверенна європейська Україна», один від «Свободи» і один позафракційний депутат). Як зазначили автори проекту в пояснювальній записці, впровадження процедури оцінки впливу на довкілля, з-поміж іншого, також сприятиме залученню кредитних коштів від міжнародних фінансових установ, оскільки проведення такої процедури є необхідною умовою надання кредитів на інфраструктурні, промислові та інші проекти таким установам.