Київ. 10 червня. УНІАН. Лібералізація режиму торгівлі між Україною і Європейським Союзом відкриває хороші перспективи перед вітчизняними виробниками баштанних, левова частка експорту яких припадає на країни ЄС.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман.

«Щодо баштанних у нас позитивний баланс. Ми імпортуємо 300 тонн кавунів, а експортується – 20 тис. тонн, при цьому 15 тис. тонн до ЄС. Тут ми бачимо найбільший потенціал (для експорту до ЄС – УНІАН)», - сказала Гетьман.

Відео дня

За її словами, також високий попит у Євросоюзі має український яблучний концентрат – з 120 тис. тонн цієї продукції, які Україна експортує щороку, 70 тис. тонн припадає на ринок ЄС. При цьому експерт зазначила, що квота на безмитну поставку 10 тис. тонн сокового концентрату на європейський ринок вже повністю заповнена вітчизняними виробниками, хоч Євросоюз обнулив мито лише в кінці квітня.

«Якщо квота (для сокового концентрату – УНІАН) буде розширена в 2-3 рази, ми цілком її заповнимо. Навіть вже сьогодні ведуться поставки поза квотою, тому що є контракти з європейськими країнами», - сказала Гетьман.

Щодо перспектив експорту українських овочів, у тому числі й тепличних, до ЄС, то, за словами керівника «АПК-Інформ: овочі та фрукти», вони досить примарні, оскільки Євросоюз повністю забезпечує себе цією продукцією і навіть стикається з проблемою її перевиробництва.

Маловірогідне, на думку Гетьман, і збільшення поставок фруктів з України на європейський ринок. З 20 тис. тонн фруктів (в основному яблук і черешні), які вітчизняні виробники щороку експортують, в ЄС завозиться не більш як 1,5 тис. тонн. При цьому у європейських країн Україна в середньому купує 200-300 тис. тонн фруктів на рік (без урахування цитрусових).

Як повідомляв УНІАН, з 23 квітня Європейський Союз в односторонньому порядку відкрив свої ринки для українських товарів у рамках автономного преференційного торговельного режиму між Україною і ЄС. Преференційний режим торгівлі передбачає зниження ставок митних зборів для поставок українських товарів, а також встановлення квот на такі поставки, що дасть змогу вітчизняним експортерам збільшити поставки на ринки ЄС.