Київ. 30 травня. УНІАН. Українські митці пропонують на законодавчому рівні заборонити трансляцію російської пропагандистської та імперської медіа-продукції на загальнонаціональних телеканалах.

Про це телеведучий та письменник Антін Мухарський і художники Іван Семесюк та Андрій Єрмоленко заявили на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема Мухарський заявив, що ініціативна група митців звернеться до законодавців з проханням внести до Верховної Ради відповідний законопроект.

Відео дня

“Оскільки статус країни-окупанта сусідня держава отримала після окупації Криму, і цей статус підтримується світовою спільнотою, то необхідно винести для обговорення у публічний простір проблему моніторингу українських телевізійних та музичних ефірів, які містять продукцію, що пропагують Євразійський союз, імперський міф Росії, міфи Радянського Союзу. Ми вирішили розробити законопроект про заборону окупаційної медійної продукції в українському медійному просторі. Після 10 червня почнеться його публічне обговорення, і до кінця червня цей закон має бути подано до Верховної Ради”, - сказав Мухарський.

При цьому він підкреслив, що не йдеться про тотальну заборону російсько-української медіа-продукції відповідного характеру, а лише про заборону її трансляції на загальнонаціональних каналах.

Також Мухарський повідомив про своє бачення того, як визначатиметься характер російської медіа-продукції і хто прийматиме рішення стосовно заборони на її показ.

“Повинно бути створено або при Міністерстві культури, або при РНБО певний відділ, який буде моніторити і надавати ліцензії на використання медійної продукції в українському телевізійному ефірі, буде відстежувати, які фільми і за якими критеріями можуть підпадати під пропаганду російської імперської ідеології”, - сказав він.

Мухарський додав, що парламент також має прийняти ще один закон — про меценатську діяльність. Це, на його переконання, дозволило б українському бізнесу інвестувати кошти в розвиток української культури. Він зауважив, що у Російській Федерації такий закон діє ще з 1996 року, а в Україні подібні законопроекти вже довгі роки блокуються, і жоден з них так і не був розглянутий у Верховній Раді.

“Цей закон спеціально не приймався в Україні, щоб українські патріотичні виробники не витрачали гроші на українську продукцію. У Верховній Раді сиділо велике лобі, яке спеціально не приймало цей закон”, - сказав Мухарський.