Київ. 29 травня. УНІАН. В Україні 25 травня вперше під час виборчих перегонів відбулося паралельне SMS-голосування.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив представник команди організаторів та розробників пілотного проекту SMS-голосування Вадим Георгієнко.

Він зазначив, що «головна мета першого в Україні голосування з мобільних телефонів під час виборчих перегонів – це сприяти участі громадян України у виборах 25 травня і привернути увагу до сучасних технологій та інструментів, що можуть значно посилити вплив громадян на різноманітні процеси в державі».

Відео дня

Також розробник проекту описав технічну сторону SMS-голосування: «Кожен бажаючий мав можливість відправити номер кандидата у SMS на звичайний номер, далі номер з SMS розпізнається і відправляється до мережі Інтернет. Голосування відбувається за формулою одна SIM-карта – один голос, ця формула підтримується перевіркою «ботів», за допомогою зворотніх SMS, якщо зворотня SMS не досягає адресату, то голос не зараховується».

«Результати голосування відображаються за допомогою лічильника SMS конкретного кандидата», - повідомив він.

У пілотному проекті взяли участь 23 тис. громадян України, «проте SMS-голосування не є опитуванням чи соціальним дослідженням, його результати не можуть бути джерелом об’єктивної інформації щодо громадської думки в Україні», - зауважив Георгієнко.

Загалом результати першого в Україні пілотного голосування з мобільних телефонів розподілились таким чином: Олег Ляшко отримав 24,15%; Ольга Богомолець – 21,46%; Петро Порошенко – 18,64%; Дмитро Ярош – 8,85%; Юлія Тимошенко – 7,31%.