Київ. 29 травня. УНІАН. Об’єднані сили представників громадськості, профспілок та підприємств Донбасу, серед яких Луганська правозахисна група, Всеукраїнський страйкком, громадський рух «Жінки за об’єднання українського народу» та інші, закликають новообраного президента України максимально конкретизувати дії центральної влади щодо проведення реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила голова Луганської правозахисної групи Наталія Целовальниченко.

«З метою пошуку шляхів національного діалогу для врегулювання конфлікту на сході України ми запроваджуємо громадську миротворчу ініціативу і пропонуємо новому президенту України максимально конкретизувати дії центральної влади щодо проведення реформи місцевого самоврядування та децентралізації, наповнити реальним змістом для сходу України це поняття із застосуванням індивідуального підходу до особливостей Луганської та Донецької областей», - йдеться у зверненні громадських організацій.

Відео дня

Також громадськість просить забезпечити «соціальний мир, діалог і примирення інтересів в Україні як між центральною владою і регіонами, так і між групами населення з різним баченням ситуації у країні, знайти способи для виходу із конфлікту з Росією».

«Вважаємо, що сьогодні першочергове завдання центральної влади – це відновлення втраченої довіри до державних структур на місцях, державне керівництво має бути у змозі реалізувати соціальну функцію держави, опікуватися й забезпечувати потреби людей з урахуванням специфіки кожного регіону України», - наголошується у зверненні.

Також представники громадськості закликають залучити експертів, представників ОБСЄ до проведення всебічного моніторингу інтересів усіх учасників протистояння на сході України, налагодити дієву співпрацю центральної влади зі східними регіонами для формування пакета соціально-економічних пропозицій з вирішення нагальних питань Донбасу у сферах податкової, інвестиційної, соціальної, культурної політики, здійснити люстрацію влади на місцях, забезпечити прозорість процедури призначень на державні посади з урахуванням думки суспільства.