Київ. 28 травня. УНІАН. У Всеукраїнському комітеті “Наступ” заявляють про фальсифікації та підкуп виборців на місцевих виборах 25 травня у 8-му і 9-му округах Дарницького району Києва представниками кандидатів-мажоритарників з команди екс-мера міста Леоніда Черновецького.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили кандидат у депутати Київради по 9-му округу, голова ВК "Наступ" Руслан Секела та керівник юридичного відділу кандидата у депутати Богдана Белька по 8-му округу (від “УДАРу”) Віталій Воронцов.

“Проти нас (Секели та Белька) фактично йшла стара команда Черновецького — це Олександр Супруненко, Віктор Павлик. Це так звана технологічно-демократична партія... І можна сказати, що це більше не партія, а злочинне угрупування, яке рветься в Київраду за старими схемами Черновецького, використовуючи старі “сітки”, підкуп для того, щоб не дати те майно, яке вони вкрали в киян, забрати, і щоб далі його легітимізувати”, - заявив Секела.

Відео дня

Він розповів, що підрахунок голосів у дільничних комісіях в окрузі показав значну різницю в кількості голосів у його конкурента Павлика.

“Конкретно на п’яти комісіях “свічки”. Тоді як в решті 7-8 комісіях значно нижчі результати. Але люди голосують більш-менш однаково в одному районі, і може бути різниця у 50-100 голосів. Але коли в нього на одній дільниці 120 голосів, а на іншій 750, то ми розуміємо, що звідкись ці голоси взялися”, - зазначив Секела.

За його словами, по 8-му округу аналогічна ситуація, де балотувався зять Черновецького, — Супруненко, а також по 10-му — балотувався представник “команди Черновецького” Сергій Кримчак.

“Тобто всі три округи ідентичні. Якщо брати результати у двох округах, то вони ідентичні по цифрах, по всьому: частина комісій — є “свічки”, всі інші — виграю я і Белько. Так само і по 10-му округу по Кримчаку. Чітко видно, де є система, де вона спрацювала”, - зазначив Секела.

За його словами, виборців підкуповували, також була спроба запустити “каруселі” у день голосування.

“Основна позиція — це за старою “сіткою” Черновецького, за якою ми зараз шукаємо старших, в останній день були роздані гроші. І люди прийшли, вистояли черги і проголосували”, - сказав кандидат.

Своєю чергою Воронцов заявив, що було зафіксовано факти доставки підкуплених людей на виборчу дільницю.

“Безпосередньо два-три автобуси під’їжджали. Коли вони зрозуміли, що їх викрили, то були окремі легкові машини. Це вже простежити було дуже важко. Але є факти, коли по телефонному дзвінку спускався “наглядач” від нашого опонента і супроводжував цю бабуню до кабінки, з кабінки... Тому є підстави вважати, що голоси (виборців) були скуплені. Не може бути такої різниці в результатах по дільницях - так не буває...”, - зазначив Воронцов.

За словами учасників прес-конференції, вони направили відповідне звернення в міліцію.

“Зараз вже порушено кримінальне провадження по наших двох округах. Там є багато звернень, і зараз люди далі їх пишуть”, - сказав Секела.

Кандидат впевнений, що в нього вкрадено близько 10% голосів.

“Ми вважаємо, що більше 10% (голосів) по округу (№9) є докуплено, вкрадено і спотворено. Тобто, не дали можливості людям проголосувати. Тому, враховуючи це, посилаючись на законодавство, можна визнавати вибори на цьому окрузі недійсними в частині мажоритарного округу”, - сказав Секела.

Він додав, що проситиме ТВК не видавати посвідчення, не приймати рішення про обрання депутатами їх опонентів, поки прокуратура та міліція не розбереться з виявленими фактами фальсифікацій.

“Дуже важливо, щоб на цьому прикладі ми побачили, що нова влада працює по-новому, і що такі речі в майбутньому проходити не будуть”, - підкреслив Секела.