Київ. 26 травня. УНІАН. Кампанія з виборів президента України, що завершилася 25 травня, пройшла в безпрецедентно короткі терміни, у важких політичних і економічних умовах і з певними порушеннями, які варто врахувати і виправити при підготовці майбутніх виборчих кампаній.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявили представники моніторингової місії міжнародного фонду «Відкритий діалог».

«Біля входу в комісії були зафіксовані багатогодинні черги. Члени виборчих комісій не справлялися з обов'язком видавати відразу кілька бюлетенів. Спостерігалися технічні складнощі під час підрахунку голосів», - сказала президент фонду «Відкритий діалог» Людмила Козловська.

Відео дня

За її словами, спостерігачі від фонду «Відкритий діалог» зафіксували також випадки відсутності прізвищ людей у виборчих списках, на деяких дільницях була відсутня інформація про кандидатів у місцеві органи влади. Крім того, непоодинокими були випадки постійної ротації членів виборчих комісій.

Козловська наголосила, що ці недоліки необхідно усунути.

«Не можна закривати очі (на такі недоліки - УНІАН) – вони можуть відбитися на виборах до місцевих органів самоврядування і місцевих органів влади», - зазначила Козловська.

Водночас вона погодилася, що дуже висока явка виборців багато в чому нівелювала технічні недоліки в проведенні виборів.

Як повідомляв УНІАН, Центральна виборча комісія, станом на 12.45, вже опрацювала 70,08% електронних протоколів дільничних виборчих комісій з результатами голосування на дострокових президентських виборах. За даними ЦВК, за Петра Порошенка проголосували 53,75% виборців, за Юлію Тимошенко - 13,11%, за Олега Ляшка - 8,48%, за Анатолія Гриценка - 5,42%, за Сергія Тігіпка - 5,29%, за Михайла Добкіна - 3,36%, за Вадима Рабіновича - 2,32%. Решта всіх кандидатів набрали менше ніж по 2% голосів.