Київ. 26 травня. УНІАН. Дострокові вибори президента України 25 травня відбулися відповідно до чинного законодавства й міжнародних демократичних стандартів.

Про це координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Вибори в Україні пройшли відповідно до законодавства й міжнародних демократичних стандартів. Усі порушення, які ми зафіксували, не вплинули на результати підрахунку», - повідомила вона.

Відео дня

За словами Айвазовської, головними порушеннями, які були виявлені спостерігачами під час виборів, були недотримання правил передвиборної агітації та перешкоджання виборчому процесу.

За даними організації, в день голосування було зафіксовано 168 процедурних порушень, 36 випадків перешкоджання виборчому процесу, 32 випадки незаконного голосування, 20 випадків порушення правил агітації й 19 випадків порушення таємниці голосування.

Разом із тим 20% виборчих комісій заздалегідь почали підготовчі засідання, тим самим обмеживши можливість офіційних спостерігачів контролювати хід ранкових засідань. При цьому майже 7% дільничних виборчих комісій не вели протоколи підготовчих засідань, а на 5% дільниць не було печаток.

«Кандидати не змогли забезпечити якісний склад членів виборчих комісій, не були зацікавлені й мотивовані в тому, щоб комісії працювали на високому якісному рівні, щоб усі члени, які заповнювали квоти від цих кандидатів, мали можливість виконувати свої службові повноваження в повному обсязі», - сказала Айвазовська.

Як повідомляв УНІАН, Центральна виборча комісія станом на 12.45 вже опрацювала 70,08% електронних протоколів дільничних виборчих комісій із результатами голосування на дострокових президентських виборах. За даними ЦВК, за Петра Порошенка проголосували 53,75% виборців, за Юлію Тимошенко — 13,11%, за Олега Ляшка — 8,48%, за Анатолія Гриценка — 5,42%, за Сергія Тігіпка — 5,29%, за Михайла Добкіна — 3,36%, за Вадима Рабіновича — 2,32%.

Всі інші кандидати набрали менше 2% голосів.

Довідка УНІАН. Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, безпартійна й фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Організація займається забезпеченням комплексного довгострокового моніторингу та аналізу виборчого процесу й програмної діяльності політичних партій в Україні, спостереженням під час виборів.

Громадянська мережа ОПОРА утворилася 14 грудня 2005 року й має свої самоврядні відділення в 12 регіонах України.