Київ. 22 травня. УНІАН. Дмитро Павличенко, який був засуджений, а згодом амністований у справі про вбивство судді Шевченківського районного суду Києва Сергія Зубкова, заявляє про відкриття стосовно нього та його сина Сергія трьох нових сфальсифікованих кримінальних справ.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"За останній час проти мене і моєї сім’ї, як я думав, було сфабриковано одну справу, а зараз дізнався, що їх три. І найближчими днями мене і сина (мій син зараз захищає країну на східних рубежах) повинні були арештувати", - сказав Павличенко.

Відео дня

Водночас, на запитання журналістів, які справи і за якими статтями Кримінального кодексу їх порушено, він ухилився від конкретної відповіді, зауваживши, що про існування цих справ «дізнався два тижні тому».

«Перша справа - начебто погроза свідку, у двох інших проходжу як свідок, але все це (процесуальний статус - УНІАН) можна у будь-який час перекваліфікувати", - сказав Павличенко.

Павличенко вважає, що його та сина знову намагаються притягнути до кримінальної відповідальності через активну громадянську позицію із захисту прав незаконно обвинувачених, яку він зайняв після свого звільнення з ув’язнення.

"Це пов’язано із моєю активною позицією, тому що я голова комісії із захисту незаконно обвинувачених", - сказав Павличенко.

Довідка УНІАН. 2 жовтня 2012 року Голосіївський райсуд Києва засудив Дмитра Павличенка до довічного ув’язнення, а його сина Сергія - до 13 років позбавлення волі за вбивство судді Шевченківського райсуду Києва Зубкова.

Суддя Зубков був убитий 21 березня 2011 року в під'їзді свого будинку в Києві.

14 січня 2013 року Апеляційний суд Києва вирішив провести часткове судове слідство в рамках розгляду скарги на вирок Павличенкам. У своїй скарзі на вирок Павличенки просили генерального прокурора Віктора Пшонку порушити кримінальну справу проти слідчого столичної прокуратури, який, за їхнім твердженням, сфальсифікував матеріали допиту одного з основних свідків. Також обвинувачені заявляли, що них застосовували тортури.

23 січня 2014 р. Вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних та цивільних справ залишив у силі вирок Павличенкам.

Павличенків було звільнено на виконання постанови Верховної Ради України "Про звільнення політв'язнів", що була прийнята 24 лютого та передбачала звільнення 23 осіб в країні, у тому числі батька та сина.