Київ. 21 травня. УНІАН. Центральна виборча комісія замовила 40-50 тисяч номерних пластикових пломб підвищеного захисту, які відповідають вимогам конструкції виборчих скриньок.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив президент Асоціації виробників систем опломбування Ростислав Цирень.

Він зазначив, що відповідно до вимог Закону України «Про вибори президента України», Центрвиборчком забезпечив дільничні комісії номерними пластиковими пломбами підвищеного захисту, які відповідають вимогам конструкції виборчих скриньок та спеціальними захисними сейф-пакетами для відправлення оригіналів протоколів дільничних комісій до ОВК, від ОВК до ЦВК. «Пломби коштують менше гривні, на 30 тисяч виборчих дільниць було замовлено близько 40-50 тисяч номерних індикаторних контрольних пломб».

Відео дня

«Ці вироби мають унікальну послідовну нумерацію, тобто кожна пломба має свій власний номер, який не може бути ні знищений, ні відтворений, таким чином підробити їх майже неможливо, вони виробляються на сучасному високоякісному обладнанні. Конструкція пломби передбачає неможливість її зміни, зірвання, а потім повторної установки, вона просто буде зруйнована», - розповів він.

Також Цирень зауважив, що експерт-криміналіст засвідчив своїм висновком, що цю пломбу неможливо відкрити та повторно закрити без видимих слідів.

«Пломби дають можливість контролювати неможливість доступу до об’єкту як то виборчої скриньки, як то до оригіналу протоколу з мокрими печатками і до інших об’єктів, які будуть опломбовані та опечатані сучасними виробами», - відзначив експерт.

Номерна індикаторна контрольна пломба буде особливого кольору, традиційні кольори – зелений, червоний, жовтий вже присутні на ринку, тому АВСО зробила пломбу, якої в світі немає – фіолетового кольору, золотистий напис ЦВК та малий герб України, та унікальний номер.

Технології опломбування і опечатування працюють як на правоохоронні органи, зокрема для пакування речових доказів, як для захисту тестів при ЗНО, для контролю за лікарськими препаратами, контролю доступу до вакцин.

Крім цього Цирень зауважив, що «бюлетені не пізніше ніж за три дні до голосування доставляються до ТВК і зберігаються у металевій шафі, але вони опломбовані паперовою стрічкою, тому АВСО рекомендує членам виборчих комісій знайти можливість придбати пломби-наклейки, що убезпечить бюлетені від несанкціонованого втручання».

Перед початком голосування члени виборчих комісій оглядають скриньку і опломбовують її двома пломбами, на кожну скриньку виділяється дві номерні індикаторні контрольні пломби.

Після голосування скриньку оглядають, розпломбовують і проводиться підрахунок голосів. Після визначення результатів виборів оригінали протоколів, перший і другий примірник з мокрими печатками у заклеєному сейф-пакеті із спеціальними системами захисту доставляється до ОВК.

Більшість бюлетенів запаковуються зазвичай у пакети для сміття, їх можна дуже ефективно опломбувати за допомогою спеціальної мішкової пломби.

«Проте ЦВК централізовано не замовила мішкові пломби та пломби-наклейки, їх можна придбати у постачальників в усіх регіонах України, виробники АВСО представлені майже в усіх містах», - зазначив Цирень.