Київ. 20 травня. УНІАН. Лідер Національної Демократичної партії України Олексій Цельєв заявив, що назва партії у бюлетенях на виборах до Київради вказана неправильно, й у зв’язку з цим партія направила до міської територіальної виборчої комісії скаргу з вимогою передрукувати бюлетені.

Про це він сказав на прес-конференції в УНІАН.

“Стався дуже прикрий випадок з назвою нашої партії, яка втратила слово “Україна” під час формування списків партій для участі у виборах у Київраду. Це трапилось 7 травня під час жеребкування. Ми отримали номер 30, але у внутрішніх документах виборчої комісії слово “Україна”, яке позначає повну назву нашої партії, було втрачено”, - пояснив Цельєв.

Відео дня

За його словами, працівникам столичної міської територіальної виборчої комісії відразу було зроблено зауваження щодо невірної назви партії.

“І ми сподівались, що ця прикра випадковість буде усунута. Тим не менше, на сайті ТВК під час презентації бюлетенів, які будуть брати участь у виборах у багатомандатному округу по Києву 25 травня, ми ще раз пересвідчились, що слово “Україна” з назви партії зникло”, - зазначив Цельєв.

Він наголосив, що помилка є суттєвою і може призвести до визнання недійсними виборів у багатомандатному окрузі Києва.

“Це не тільки випадковість, ми вважаємо, але це також досить серйозний сигнал про якість підготовки до виборів. І це має ряд негативних наслідків”, - сказав Цельєв.

За його словами, по-перше, через помилку у назві партії виборці будуть дезорієнтовані, бо ідентифікують її за повною назвою.

“Тому що серед партій, які йдуть на вибори, мінімум чотири партії, які мають у своїй назві слово “демократична” чи “демократичні”. І жодна з цих партій не закінчується словом “Україна”. Тому це дуже важливо, щоб нас не плутали, щоб наші голоси не відходили іншим партіям”, - наголосив Цельєв.

Другий негативний момент, за його словами, це невідповідність заявленої назви партії і назви у виборчому бюлетені, що дає формальний привід для звернення до суду про визнання виборів до Київради недійними.

“І цим приводом може скористатися будь-хто для вирішення своїх інтересів, своєї мети”, - наголосив Цельєв.

Разом з тим він зауважив, що партія досі не отримала відповіді на свою скаргу, але очікує, що вона надійде сьогодні-завтра.

Цельєв також висловив сподівання, що “прикра випадковість буде усунута, і що це не є ніякою цілеспрямованою акцією проти молодої політичної сили”.

Він зазначив, що зараз не може сказати стовідсотково, чи буде Національна Демократична партія України звертатися до суду з привожу помилки у бюлетенях.

“Треба всі кроки робити поступово — спочатку пройдемо цей етап, а потім будемо розмірковувати про наступне”, - уточнив Цельєв.

Водночас він поінформував про “кілька нападів людей з холодною зброєю” на агітаційні намети політсили з вимогою зупинити агітацію. Відповідні заяви від партії подані до органів внутрішніх справ, триває розслідування цих випадків.

Кандидат від партії у депутати Київради Лілія Гомольська закликала виборців, які є прихильниками партії, в будь-якому випадку орієнтуватися в бюлетені з партійними списками на номер 30, під яким значиться їхня політсила.

“Ми прагнемо, щоб вибори до Київради пройшли максимально прозоро і чесно, тому ми надали 721 наших спостерігачів: 308 — у багатомандатний виборчий округ та 413 — у мажоритарні виборчі округи. Крім цього, будуть залучені довірені особи кандидатів”, - додав Цельєв.

Фото-новини з прес-конференції:http://photo.unian.net/ukr/themes/48356

Відео-запис прес-конференції:http://www.unian.ua/multimedia/video-1/714-v-natsionalnoy-demokraticheskoy-partii-zayavlyayut-o-nepravilnom-nazvanii-partii-v-byulletenyah.html