Київ. 16 травня. УНІАН. Екс-керівник Національного історико-архітектурного музею "Київська фортеця" В'ячеслав Кулініч має намір найближчим часом звернутися до органів прокуратури щодо невиконання чиновниками КМДА рішення суду про поновлення його на посаді з тими повноваженнями, що були до звільнення.

Про це Кулініч заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Кулініч пояснив, що йому запропонували повернутися на посаду директора «Київської фортеці», але при цьому є посада генерального директора цього музею, яка з’явилась після його звільнення відповідно до зміненого положення про заклад.

Відео дня

Таким чином, заявив Кулініч, наразі КМДА не виконує порушує рішення суду, бо його не поновлено на посаді з тими самими повноваженнями, які були при звільненні.

Кулініч наголосив, що апеляційний суд дав точне роз’яснення щодо його поновлення на посаді директора музею.

“У документі колегії суддів написано: оскільки позивача звільнено з посади директора музею, і на час звільнення він був одноосібним керівником музею, суд зобов’язаний поновити його на тій самій посаді, з якої його було звільнено зі збереженням повноважень директора на час його звільнення”, - сказав Кулініч.

“У разі відсутності посади директора з обсягом тих повноважень, роботодавець повинен запропонувати працівнику іншу посаду. А в разі незгоди працівника на цю пропозицію, роботодавець зобов’язаний виконати судове рішення, внісши відповідні зміни у документи з організації праці”, - йдеться у рішенні суду, яке зачитав Кулініч.

Він додав, що рішення суду підлягало негайному виконанню.

За інформацією Кулініча, вчора він отримав листа від гендиректора музею, в якому просять пояснити відсутність на робочому місці. Цей лист, за його поясненням, є доказом того, що він не погодився на посаду, на якій його було поновлено, але жодних інший дій з боку керівництва Департаменту культури КМДА не було вчинено, а отже рішення суду не виконано.

“Маючи вже докази про навмисне невиконання рішення суду, я буду звертатися в прокуратуру з заявою про те, що треба відкрити кримінальну справу. Цей лист дає юридично повне завершення про вчинений злочин посадовими особами Департаменту культури”, - сказав Кулініч.

Він висловив переконання, що в даній справі директор Департаменту культури КМДА Світлана Зоріна, як державний службовець, перевищила свої повноваження і має відповісти за це.

“Я вважаю, що змінене рішення суду є перевищенням повноважень...”, - зазначив він.

Крім того, Кулініч додав, що наполягатиме не просто на внесенні змін до Положення про штатний розпис музею, а взагалі скасувати цей документ.

“Там змінено засновника — тепер це не Кабмін, і навіть не Київрада, яка може засновувати такі заклади, а Київська міська держадміністрація. Цим Положенням вони змінюють розпорядження 20-річної давнини про перейменування музею “Косий капонір” на “Київську фортецю”. При цьому “випало” про “пам’ятку-музей”. І відповідно до документу майно вже не належить музею. І є пункт, що в разі припинення музею, його експонатами розпоряджається навіть не КМДА, а ліквідаційна комісія. І це не тільки про експонати, а й про землю — 140 га. Безумовно, я б такого документу не допустив. Був підготовлений масштабний дерибан територій пам’ятки”, - заявив Кулініч.

“Але така постанова існувати не буде — я подам документи до прокуратури і хай вона розбереться”, - наголосив він.

Присутній на прес-конференції голова ГО «Київський культурний трибунал» Костянтин Клімашенко висунув вимогу до київської влади негайно звільнити Зоріну з посади керівника Департаменту культури. За його слоавми, проведений аналіз окремих угод, які були підписані в останні роки Департаментом культури з компаніями щодо організації та проведення в Києві загальноміських заходів, вказує на порушення в діяльності цього Департаменту.

Клімашенко заявив про виявленні його організацією “кричущі порушення, які тільки сліпий не може побачити”. Також він звернув увагу, що в Департаменті була розпочата перевірка КРУ, але наразі вона з якихось причин призупинена.

“Ми просимо і вимагаємо від голови КМДА, щоб він звільнив Зоріну з посади директора Департаменту культури. Якщо він не може звільнити, то має відсторонити її від виконання обов’язків на час перевірки КРУ, щоб вона не впливала на перевірку”, - заявив Клімашенко.

Як повідомляв УНІАН, Кулініча було звільнено з посади керівника «Київської фортеці» влітку 2012 року. До цього звільнення він пропрацював у «Київській фортеці» близько 17 років.

Кулініч одразу заявив, що вважає незаконним наказ Головного управління культури КМДА (зараз - Департамент культури КМДА) про його звільнення. У зв’язку з цим він оскаржив наказ в Окружному адміністративному суді Києва.

У свою чергу начальник Головного управління культури КМДА Зоріна наполягала на законності звільнення Кулінича з посади директора музею "Київська фортеця".

14 травня 2013 р. Апеляційний суд Києва своїм рішенням відновив Кулініча на посаді керівника музею.

20 травня Кулініч заявив, що його не пускають на робоче місце за “дзвінком” з Департаменту культури КМДА.

13 березня 2014 року столичний апеляційний суд виніс чергову ухвалу про поновлення Кулініча на посаді директора «Київської фортеці».