Київ. 15 травня. УНІАН. В Україні стартує соціальний проект «Правова допомога для журналістів та громадських активістів».

Проект презентувала його керівник, голова правління Всеукраїнського центру правової допомоги «Громадський захисник» Алла Мукшименко на прес-конференції в УНІАН.

Проект реалізовуватимуть громадська організація «Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник», ГО «Фонд регіональних ініціатив», ГО «Дніпродзержинська спілка захисту прав людини» за підтримки Національного фонду підтримки демократії.

Відео дня

За словами Мукшименко, проект реалізуватиметься у п'яти містах України. Так, у Києві, Львові, Дніпродзержинську, Харкові та Чернігові вже працюють громадські приймальні, куди журналісти та громадські активісти можуть звертатися за отриманням юридичної допомоги. Адреси громадських приймалень: м. Київ, вул. Саксаганського, 44-Е, офіс 25. Тел.: 044 201-63-33; м. Дніпродзержинськ, вул. Сировця, 6. Тел.: 056 953-20-82; м. Львів, вул. Кривоноса, 10, офіс 1. Тел.: 022 253-40-53; м. Харків, пр-т Московський,140/1, офіс 11. Тел.: 057 760-45-97; м. Чернігів, вул. Шевченка,105-а. Тел.: 046 67-03-12.

Також до президентських виборів для журналістів та громадських активістів цілодобово працюватиме гаряча телефонна лінія: 080- 030- 10- 81, а після виборів лінія працюватиме в денний час і прийматиме звернення з усіх регіонів України.

Допомога, яку журналісти можуть отримати, звернувшись до громадських приймалень, включає надання юридичних консультацій, підготовку судових заяв, скарг, звернень, в особливих випадках - представництво інтересів клієнта в державних організаціях та під час судових процесів.

Мукшименко зауважила, що до приймалень можуть звернутися не лише журналісти, а будь-які люди, які мають активну громадянську позицію. За її словами, кожен громадський активіст чи мирний протестувальник має право вільно висловлювати свою думку, а в разі порушення цього права – можливість отримати правовий захист.

Голова правління громадської організації "Дніпродзержинська правозахисна спілка" Віталій Купрій зауважив, що ідея проекту виникла під час Євромайдану.

«Ми бачили кожного дня, як до нас приходили журналісти, які зазнавали травм, не знали, як себе поводити у відносинах з правоохоронними органами, багато активістів зверталось, й у мене виникла така ідея – організувати потужну правову допомогу», - наголосив він.

Купрій наголосив, що сьогодні загрози для працівників ЗМІ та активістів не зникли, й особливо на сході країні – в Луганській та Донецькій областях, де багато журналістів та громадських активістів на сьогодні потребують захисту. На його думку, потреба у правовій допомозі може виникнути й в інших регіонах, в тому числі під час фінальної частини виборчої кампанії.

Ініціатори проекту наголосили, що у майбутньому на Україну чекає складний шлях виходу з кризи, виборча кампанія, непростий шлях трансформації усіх гілок законодавчої і виконавчої влади, стабілізація політичної та економічної ситуації в країні, і саме в такий напружений перехідний період дуже важливо забезпечити ефективне функціонування правової системи та гарантувати громадянам всі права і свободи, визначені Конституцією України.

«Кожен громадянин, кожен журналіст, громадський активіст чи мирний протестувальник має право вільно висловлювати свою думку, а в разі порушення цих прав – можливості правового захисту. На жаль, українська влада не змогла гарантувати права людини і верховенство права в країні. А під час останніх подій в Україні професія журналіста стала однією з найнебезпечніших, і більше - спроби журналістів чи громадських активістів висловити свою думку завершувались протиправним застосуванням сили з боку правоохоронних органів. Тому група громадських організацій розпочинає реалізацію соціального проекту «Правова допомога для журналістів і громадських активістів в Україні», - підкреслили автори проекту.