Київ. 15 травня. УНІАН. Лише 5-10% випускників інтернатів соціалізуються та адаптуються до самостійного життя.

Про це повідомив директор Міжнародного благодійного фонду «Центр філантропії і фандрайзингу», випускник інтернату для дітей-сиріт Ростислав Галелюк сьогодні на прес-конференції УНІАН під час презентації свої книжки «З інтернату – до успіху».

«В Україні, за даними на 2014 рік, проживає близько 92 тисяч дітей-сиріт та дітей, які позбавлені піклування батьків. Із них в інтернатах виховуються близько 18 тисяч. Але ця статистика – лише певний зріз кількості дітей на момент часу. Ніхто не замислюється, куди йдуть діти після того, як вони закінчують ці інтернати. В середньому лише 5-10% випускників інтернатів соціалізуються та адаптуються до самостійного життя. До 40 років доживає виключно кожен десятий випускник інтернату і 2-3% випускників закінчують життя самогубством. Це дані фахівців з питань соціального сирітства та благодійних організацій», - сказав він.

Відео дня

Проте, на думку Галелюка, реальні цифри набагато гірші.

«Інтернати не готують дітей до життя за межами цього закладу, як наслідок - виходять діти повністю не готові до самостійного життя, не мають елементарних побутових навичок, котрі не орієнтуються в тому, з яким світом їм доведеться мати справу», - зауважив експерт.

«Щоб допомогти дітям-сиротам підготуватись до самостійного життя, ми підготували путівник «З інтернату – до успіху», - повідомив автор.

За його словами, перший наклад становить 4 тис. примірників, «він дає відповіді на питання, як готувати сніданок, як розпланувати власний бюджет, як уберегти себе від шахраїв, як спілкуватись з чиновником, як орендувати квартиру».

У свою чергу українська телеведуча Наталія Розинська відзначила, що «книга зобов’язана допомогти тим дітям, до рук яких вона потрапить, це «щоденничок-підказочка», її приємно притиснути до серця, яку хочеться носити з собою. Якщо ця книжка підкоригує життя хоча б однієї дитини – це буде означати, що це все недаремно».

Куратор благодійних проектів Марія Богомаз переконана, що «це книга про те, як потрібно допомагати дітям і як не потрібно допомагати дітям, це усвідомлена благодійність, яка дає дітям-сиротам в майбутньому шанс вийти з тієї системи, в якій вони знаходяться».