Київ. 8 травня. УНІАН. Звільнений 2 травня із полону у Слов’янську журналіст Сергій Лефтер заявляє, що сепаратисти більш поблажливо ставляться до полонених представників ЗМІ, на відміну від інших захоплених людей.

Про це Лефтер повідомив на прес-конференції в УНІАН.

"До журналістів вони ставляться, в принціпі, майже найкраще, якщо порівнювати з іншими", - сказал Лефтер і додав, що полонених двічі на день годували «якоюсь кашею», крім того, ділилися передачами від родичів затримані місцеві жителі, яких серед полонених було чимало.

Відео дня

За словами журналіста, найгіршим для нього за три тижні полону був перший тиждень, коли практично постійно доводилося перебувати із зав’язаними скотчем руками, ногами і очима, його допитували, але хто саме, він не знає.

Як сказав Лефтер, він досі не може зрозуміти, навіщо його так довго тримали у полоні і чому раптово звільнили, не повернувши при цьому документи і техніку.

Лефтер повідомив, що був присутній на допиті депутата Горлівської міськради Володимира Рибака і ще двох хлопців, яких згодом знайшли у річці вбитими. "Троє людей, яких знайшли з розпоротими животами, - їх допитували при мені. Говорили, що їх здоров’ю нічого не загрожує, а потім кудись вивезли, а нам сказали, що їх відпустили", - зазначив Лефтер.

Говорячи про сепаратистів, він зауважив, що переважна це або місцеві жителі, або ті, хто приїхав з інших міст. Що стосується росіян, то, як сказав Лефтер, їх у Слов’янську небагато і вони особливо не приховують свою приналежність до сусідньої держави.

За словами Лефтера, він не може сказати, яка кількість людей, зокрема жерналістів перебуває в полоні. Йому відомо, що там є режисер Павло Юров з товаришем Денисом, київський студент Ігор.

Лефтер також зазначив, що в перших з цих двох хлопців є підозра на перелом носа (в одного) та перелом ребра (у іншого), але лікарів до них не пускають.

Також Лефтер зазначив, що в подальшому планує займатися журналістикою, але знову їхати до Слов’янська не планує. "Туди повертатися немає сенсу, бо вже «засвічений», та й що там роботи?", - пояснив він.

У свою чергу, активіст фонду "Відкритий діалог" Андрій Вальчишин і російській журналіст Віктор Майстренко, які займаються питаннями звільнення журналістів з полону, заявили, що з боку правоохоронних органів України робиться замало для звільнення всіх полонених, і це питання повинно стати для держави питанням «номер один».

Крім того, вони повідомили, що мають намір створити базу данних полонених з метою їхнього звільнення у подальшому.