Київ. 29 квітня. УНІАН. Мешканці київського гуртожитку по вулиці Вишгородській закликають київську владу передати гуртожиток у муніципальну власність і дозволити їм приватизувати житло.

З таким зверненням на прес-конференції в УНІАН виступили представники ініціативної групи мешканців гуртожитку по вул. Вишгородській, 23-а.

“Ми закликаємо передати вищезгаданий гуртожиток територіальній громаді міста Києва для вирішення питання про приватизацію мешканцями займаних ними кімнат”, - заявила юристконсульт Наталія Полтавська, яка представляє інтереси мешканців.

Відео дня

За її словами, більшість мешканців сотні кімнат гуртожитку поселилися в ньому багато років тому на підставі ордерів і перебувають на квартирному обліку в Подільській районній адміністрації Києва.

Полтавська повідомила, що в 2014 році балансоутримувач зажадав від них укласти нові договори на подальше проживання за набагато вищими тарифами. Так, вартість одного ліжко-місця становить 665 грн/міс., а вартість однієї кімнати площею близько 20 кв. м, у якій живуть сім'ями до 5 осіб – близько 2 тис. грн, що є непосильним для багатьох із них.

У разі неукладання нового договору балансоутримувач гуртожитку вимагає від людей звільнити займане житло.

Активісти наполягають на законності своїх вимог, хоча численні суди не задовольнили жодного їхнього позову, і мають намір пікетувати Київську міську держадміністрацію.

Як повідомляв УНІАН, 18 липня 2012 року Віктор Янукович підписав Закон «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки». Проте громадські організації заявляли про повсюдне порушення прав жителів гуртожитків на приватизацію житла, орендна плата за кімнати в українських гуртожитках часто необгрунтовано завищується, а також не припиняються випадки незаконного виселення жителів. Законодавчі механізми для припинення таких дій існують, але на практиці вони не реалізуються.