Київ. 29 квітня. УНІАН. Експерти прогнозують подальше збільшення соціальних протестів в Україні.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН.

Правозахисник, голова ВГО «Інститут Республіка», член Громадської ради Майдану Володимир Чемерис зауважив, що соціально-економічна ситуація в країні практично не змінилась. "По-суті, олігархам роздали сьогодні вотчини, вони формують свої приватні армії, і це викликає обурення соціальних низів", - сказав він. Чемерис зауважив, що оскільки соціальна система після зміни влади не змінилась, а ще на початку 2013 року експерти прогнозували соціальний вибух, то зараз його можна ще очікувати. "Після лютневої революції, як правило буває жовтнева, чи груднева... неважливо, але я думаю, що вона неминуча", - наголосив Чемерис.

Відео дня

Заступник директора Центру дослідження суспільства, соціолог Володимир Іщенко представив моніторинг протестів та репресій. Зазначений моніторинг проведено зазначеним центром вже четвертий рік поспіль.

Відповідно до дослідження, у 2013 році було зафіксовано щонайменше 4 тисячі 822 протестів. Це на 33% перевищило кількість протестів 2012 року (3636) та більш як удвічі перевищило кількість протестів у 2011 та 2010 роках (2277 та 2305 відповідно).

Іщенко зауважив, що зростання кількості протестів у минулому році зумовлено не лише початком Євромайдану, хоча лише протягом одного місяця в грудні було зафіксовано понад 1000 протестів. Так моніторинг зафіксував, що до середини листопада - початку Євромайдану - було зафіксовано 3 тисячі 419 протестів, що демонструвало тенденцію до зростання протестної активності.

Він наголосив, що протести 2013 року були безпрецедентно масовими. Дослідження зафіксувало майже 250 протестів за участі понад тисяч осіб, що в 2,5 раза більше, ніж 2012 року і в понад півтора раза більше, ніж 2010 року під час Податкового майдану. Іщенко підкреслив, що багатолюдні протести були не лише київським явищем. Щонайменше 16 протестів за участі понад 10 тисяч осіб відбулись поза межами Києва - у Сімферополі, Донецьку, Харкові, Луганську, Львові, Одесі, Рівному, Тернополі, Запоріжжі.

За словами соціолога, більшу частку протестів становили соціально-економічні вимоги, але під час Майдану ці вимоги почали суміщати з політичними вимогами, вимогами забезпечення громадянських прав.

Один з найважливіших типів соціально-економічних протестів - робітничі протести, кількість яких у 2013 році сягнула рекорду. Було зафіксовано 389 протестів на захист прав найманих працівників, що становить 8% від всіх протестів за минулий рік.

"Щодо можливості об'єднання українців на спільній соціально-економічній платформі, те що ми бачимо, це те, що Майдан каталізував соціально-економічно незадоволення в один спосіб, Антимайдан каталізує соціально-економічне незадоволення в інший спосіб, користуючись іншими гаслами, іншими геополітичними союзниками", - зауважив Іщенко.

На його переконання, зважаючи на те, яку антисоціальну політику проводить нова влада та зважаючи на прогнози погіршення економічного становища навряд чи можна очікувати спадання протесаної хвилі. "Скоріше за все ми побачимо продовження зростання соціально-економічних протестів, і цілком ймовірний соціальний майдан в найближчому майбутньому", - наголосив він.