Київ. 25 квітня. УНІАН. Голова громадської організації «Київська муніципальна асамблея», голова президії територіальної громади Києва Іван Салій закликав уряд створити прозорий ринок землі в Києві, що сприятиме розвитку бізнесу й підвищенню ділової активності в столиці. Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН.

«Земля — головний «тромб» розвитку бізнесу й ділової активності, основне джерело корупції в Києві - повинна стати ресурсом і засобом столичного розвитку», - сказав Салій.

За його словами, нинішня система реєстрації прав на землю неефективна, а процедури оформлення документів дуже складні й непрозорі, що сприяє процвітанню корупції та відлякує потенційних інвесторів.

Відео дня

У свою чергу експерт із питань землеустрою «Київського міського центру земельного кадастру та приватизації землі» Володимир Гончар сказав, що для вирішення проблеми необхідне створення земельного кадастру й посилення контролю громадськості за виділенням земельних ділянок.

«Є пропозиція зробити земельний кадастр по вільних ділянках, що належать місту. Можна провести їх інвентаризацію, провести аналіз, узгодити ці ділянки з генеральним планом міста й після цього виставити на продаж на відкритих аукціонах», - сказав Гончар.

На його думку, необхідно збільшити термін оренди землі до 25 років, а також провести перевірку й повернути місту незаконно виділені земельні ділянки.

Експерт також вважає, що необхідно передати повноваження управління комунальним майном територіальним громадам і передати їм контроль над «Київенерго», «Київводоканалом», «Київгазом», «Київміськбудом» та іншими столичними монополіями, надавши киянам статус акціонерів-партнерів.

Як повідомляв УНІАН, Генеральна прокуратура України проводить перевірки щодо незаконної передачі великих земельних ділянок вищим посадовцям держави, зокрема екс-президенту Віктору Януковичу і колишньому першому віце-прем'єр-міністру Сергію Арбузову.