Київ. 18 квітня. УНІАН. В Україні наразі немає жодних перешкод для організації виборчого процесу та проведення легітимних виборів президента України 25 травня.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила координатор виборчих та парламентських програм громадсбкої мережі “ОПОРА” Ольга Айвазовська.

“На нашу думку, зараз немає жодних перешкод для того, щоб організовувати вибори в належному руслі”, - сказала вона.

Відео дня

За словами Айвазовської, найбільшою загрозою для проведення виборів наразі є зовнішня загроза.

“Виборчі комісії розпочали свою роботу, незважаючи на те, що є неявка досить велика членів ОВК. Але така ситуація, нами проаналізовано і доведено, є типовою для виборів в Україні - коли є серйозна ротація членів комісії окружного і дільничного рівнів і територіального. Вона часто пов’язана з тим, що кандидати подають осіб, інколи навіть викорситовують бази даних попередніх виборів, не узгоджуючи ці подання безпосередньо з цими громадянами. Ситуація з нинішніми ОВК засвідчила, що така практика є і нині”, - сказала представник ОПОРИ.

В той же час Айвазовська підкреслила, що всі комісії розпочали свою роботу. “Немає жодних форсмажорних ситуацій щодо комісій цього рівня, які б не можна було б подолати”, - запевнила вона.

“Основна загроза, яка стоїть зараз перед нами, це зовнішня. І якщо безпекове питання не буде налагоджено, вирішене до 25 травня, то, на жаль, тоді ми зможемо говорити про проблеми дня голосування, які можуть призвести до зриву виборів”, - підкреслила далі Айвазовська.

За її словами, жодних організаційних, поточних, фінансових, законодавчих передумов для того, щоб вибори не відбулися, або були визнані такими, що не відповідають міжнародним стандартам, поки що немає.

“Хоча зрозуміло, що на відміну від попередніх кампаній, коли основна вага відповідальності лягала на ЦВК, окружні виборчі комісії, на кандидатів, штаби політичних партій, зараз ця доля відповідальності лежить на уряді, на нашій оборонній спроможності, на правоохоронній, прикордонній системі і, відповідно, тільки за їхньої участї 25 травня відбудеться голосування в спокійні обстановці, без жертв і без інцидентів, які можуть свідчити про неспроможність організації виборів на рівні безпековому”, - зауважила Айвазовська.