Київ. 15 квітня. УНІАН. Керівництво приватної охоронної компанії "Явір-2000" заявляє про непричетність своїх співробітників до розстрілу працівників СБУ 13 квітня у Слов’янську Донецької області під час проведення антитерористичної операції.

Про це генеральний директор компанії Андріан Орліковський заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Так, дійсно це машина нашої компанії (по даним ЗМІ, з автомобіля "Рено Логан" було відкрито вогонь на ураження у працівників СБУ - УНІАН). Але вона була захоплена та викрадена на трасі Харків-Ростов вранці під час супроводження вантажу феросплавів із Запоріжжя до Красного Лиману", - сказав Орліковський.

Відео дня

Посилаючись на слова двох охоронців, які були в «Рено», він повідомив, що 13 квітня о 4.50 автомобіль було зупинено на блокпосту біля Слов’янська невідомими озброєними людьми. Як сказав Орліковський, після перевірки салону авто відпустили, але через дві хвилини знову зупинили.

"Двох наших співробітників витягнули з салону, зв’язали. Одного кинули у багажник, другого - в салон між сидіннями і повезли в невідомому напрямку", - сказав гендиректор охоронної компанії.

За його словами, о 5.00 диспетчер побачила, що GPS-навігатор, встановлений в автомобілі, показує зміну його курсу і зробила запит екіпажу, але зв’язку з ним не було.

Як зазначив Орліковський, керівництво компанії відразу поінформувало співробітників міліції про відсутність зв’язку з автомобілем. Він зауважив, що захоплених охоронців привезли до Слов’янська, де кілька годин тримали на якійсь базі, а потім звільнили.

Також Орліковський повідомив, що для встановлення місцезнаходження викраденого екіпажу у Слов’янськ було відправлено автомобіль "Фольксваген" з одним охоронцем, але цей транспортний засіб було обстріляно з автомату на блокпосту перед в’їздом у місто невідомими, внаслідок чого охоронець отримав п’ять вогнепальних поранень, але залишився живим.

За словами Орліковського, керівництву фірми вдалося зв’язатися з окремими людьми у Слов’янську з приводу повернення викраденого "Рено", однак ці люди відповіли, що «машина належить Донецькій народній республіці».

Крім того, він зазначив, що компанія подала заяви до правоохоронних органів з приводу викрадення та нападів на її співробітників та викрадення авто.

Як повідомляв УНІАН, 12 квітня сепаратисти захопили будівлі міліції та СБУ в Слов’янську.

13 квітня у місті провели антитерористичну операцію. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що в ході операції в Слов'янську було убито офіцера СБУ і п'ятеро дістали поранення.

Того ж дня народний депутат з фракції "УДАР" Сергій Каплін заявив, що бійця спецпідрозділу "Альфа" вбили в Слов'янську люди, які їхали на автомобілі охоронної служби "Явір 2000", яку пов'язують з одним із депутатів облради від Партії регіонів.

«У Слов'янську було вбито співробітника "Альфи", це 42 -річний полтавчанин. Є інформація , що стрілянину по групі "альфівців" вели люди, які вийшли з автомобіля, що належить найбільшій охоронній фірмі в Україні "Явір 2000". Власник цієї фірми - депутат обласної ради, «регіонал», який, на скільки мені відомо, був тісно пов'язаний з Сівковичем (Володимиром Сівковичем - екс- заступником секретаря РНБО - УНІАН)», - сказав Каплін.

Він також не виключив, що автомобіль був вкрадений.