Київ. 14 квітня. УНІАН. Адвокати із Громадської ради з проведення люстрації вважають за необхідне, щоб у законопроекті про люстрацію суддів був розширений обсяг перевірки і кількість суддів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили адвокати Армен Нерсесян і Ганна Колесник.

За словами Нерсесяна, наразі основний акцент щодо люстрації суддів ставиться на тих осіб із судової гілки влади, які виносили неправосудні рішення стосовно учасників Майдану і тих, хто приймав рішення всупереч рішенням ЄСПЛ.

Відео дня

"Але у нас і до Майдану скрізь були неправосудні рішення! Таким чином ми штучно звужуємо у законі обсяг перевірки", - сказав Нерсесян.

"Так, я погоджуюся, що цих осіб, які приймали незаконні рішення під час Майдану, їх треба покарати в першу чергу. Але решта суддів, які виносили по іншим справам неправосудні рішення, вони залишаться і продовжуватимуть порушувати права людей. Хіба цього вимагали і за це стояли люди на Майдані?", - підтримала колегу Колесник. Вона додала, що під час проведення люстрації треба змінювати не обличчя, «а міняти систему і підходи до виконання професійних обов’язків суддями, контролювати їхню діяльність».

Разом з тим Колесник висловила засторогу щодо повальної люстрації суддівського корпусу. "Ми закликаємо, щоб свої робочі місця покинули корупціонери та неуки, покинули ті особи, котрі своїми діями чи бездіяльністю порушували права людини, та зберегти тих, хто своїм ставленням до роботи, до народу, своїми знаннями та досвідом заслуговують на те, щоб ці посади обіймати", - наголосила Колесник.