Київ. 11 квітня. УНІАН. Кандидат у президенти України Андрій Гриненко направив відкритого листа президенту Росії Володимиру Путіну.

Про це Гриненко заявив на прес-конференції в УНІАН.

У своєму листі Гриненко написав про те, що очільник Російської федерації порушує права етнічних росіян в Україні.

Відео дня

“Від імені етнічних росіян — громадян України, які проживають в місті Харкові, заявляємо, що ми не будемо мовчки спостерігати за тим, як Росія подає неправдиву інформацію. Україна є країною, в якій ми вільно спілкуємося російською мовою, цією мовою ми виховуємо дітей, розмовляємо з нашими батьками. Україна не обмежує нас і в наших правах, так як обмежують етнічних українців в Росії. Етнічних росіян в Україні не має від чого захищати”, - написав Гриненко.

При цьому він зауважив, що Україні не потрібна федералізація: “Всі питання ми здатні вирішити самостійно у своїй єдиній країні. Як і ті громадяни, які спілкуються українською мовою, так і ті, для яких рідною мовою є російська — всі ми маємо спільні проблеми та турботи, але вони не були і не будуть пов'язані з питанням мови”.

Окрім того, в листі засуджується поширення представниками російської влади недостовірної інформації про Україну з метою виправдання актів агресії та порушення територіальної цілісності України. “Окремо звертаємося до Володимира Путіна. Сьогодні ви порушуєте права етнічних росіян, які проживають на території України. Ви не поважаєте наше право на вибір, ви позбавляєте нас майбутнього, яким його бачимо ми. Ми закликаємо вас визнати свої помилки, поважати територіальну цілісність України та право народу України на самовизначення. Ми засуджуємо всі дії Російської федерації, які не відповідають зазначеним принципам міжнародного права та згідні з рішенням ПАРЄ щодо позбавлення Росії права голосу у роботі організації”, - сказав Гриненко.

Окрім того, кандидат в президенти зазначив, що було би справедливо, якби Росія, вимагаючи в Україні другу державну мову російську, спочатку запровадила б на своїй території другою державною українську мову. В такому б разі вона мала право вимагати в України державності російської мови. “Вимагати можна тільки в тому випадку, якщо ви скажете: Російська федерація для нашого братнього народу ввела другою державною мовою українську і тому ми вимагаємо, щоб ви для росіян також ввели російську мову як другу державну. Оце була б серйозна розмова”, - зауважив Гриненко.

Він також додав, що теж саме стосується і російських вимог стосовно федералізації України. Гриненко пояснив, що Росія мала б створити федеральний округ для українців і тільки після цього мала б право вимагати федералізації України.

У свою чергу, дружина кандидата в президенти, юрист Марина Гриненко зазначила, що вона буде добиватися заборони в'їзду в Україну для Путіна. “Я вважаю, що мовна проблема у нас штучно роздута. Все це робиться Росією для виправдання своєї незаконної політики. В Харкові нема жодних утисків російської мови. До нас приїздять російські театри, за даними Книжкової палати України 50 відсотків книжок, випущених в Україні, є російськомовними книжками. Тому я вважаю, що ніхто не забороняє російську мову в Україні. Більше того, вона законодавчо захищена. Тому я, як юрист, засуджую політику Путіна і його дії стосовно України. Я буду звертатися в органи влади України, щоб заборонити Путіну в'їжджати в Україну”, - сказала Гриненко.