Київ. 10 квітня. УНІАН. Харківський професор-фізик Володимир Чумаков, обвинувачений УСБУ в Харківській області у начебто державній зраді та шпіонажі на користь Китаю, сподівається, що нове керівництво Генеральної прокуратури перегляне його справу, зніме надумані обвинувачення та визнає невинним.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами Чумакова, висунуті йому обвинувачення є помстою спецслужби працювати на неї і передати для провокації (з подальшим арештом за шпигунство) двом українським вченим, які займаються залученням інвестицій (у тому числі китайських) у розробку вітчизняних перспективних наукових проектів, реферат щодо напрацювань з розробки так званого рельсотрона, а інакше - "рейкової гармати". "Моя справа - є помстою за відмову співпрацювати з відділом контррозвідки харківського СБУ", - сказав Чумаков.

Відео дня

Він пояснив, що всі наявні в його матеріалі дані з напрацювання на тему рельсотрону взяті ним із відкритих світових джерел. Більше того, як зазначив вчений, його реферат було схвалено та рекомендовано науковцями для широкого розповсюдження після того, як НАН України надала висновок щодо відсутності в ньому державної таємниці. Крім того, Чумаков зазначив, що висунуті проти нього обвинувачення є дивними і тому, що Міністерство оборони на запит СБУ отримало відповідь, що відомство не доручало у своїх цілях вести дослідження в окресленому напрямку. Також вчений звернув увагу на те, що розробками та створенням "рейкової гармати", яка може в перспективі замінити всі існуючі види стрілецької зброї, у всьому світі, і в Україні за часів СРСР теж, велися давно. Навіть, як зазначив Чумаков, був створений певний зразок приладу для подальших досліджень. "Втім, у 2004 році цей "рельсотрон" був розібраний і зданий на металобрухт, а сам проект визнано неперспективним", - сказав Чумаков. Він порівняв дії СБУ із "справою лікарів" у сталінські часи, коли безпідставно були репресовані за надуманими звинуваченнями вчені-медики. "Служба безпеки в Харківській області стала головною небезпекою для українського народу. Ці люди поставили за мету зруйнувати залишки науки", - сказав учений.

У свою чергу його адвокат Олексій Зінченко повідомив, що сторона захисту надіслала до Генеральної прокуратури відповідне звернення щодо перегляду справи Чумакова і очікує на позитивне рішення.

Продовжуючи тему, активіст ГО "Патріот України" Олег Однороженко повідомив, що сьогодні активісти організації пікетували Генпрокуратуру з вимогою відновити чесне ім’я Чумакова. "Нам пообіцяли, що до наступного понеділка розберуться і заходи будуть вжиті. Якщо ні, то протестна акція буде проходити більш жорстко", - сказав Однороженко.

*** Рельсотрон (рельсовий прискорювач мас, рельсова гармата, англ. railgun) — імпульсний електродний прискорювач мас, принцип дії якого пояснюється за допомогою сили Лоренца, яка перетворює електричну енергію в кінетичну. Є перспективною зброєю.