Київ. 9 квітня. УНІАН. Голова Ради ГО «Київська муніципальна асамблея» Іван Салій пропонує побудувати на Андріївському узвозі, на місці знесеного корпусу фабрики “Юність”, великий Музей історії міста Києва, а в будинку “Гостинного двору” на Контрактовій площі розмістити БТІ та мистецькі заклади.

Про це Салій сказав на прес-конференції в УНІАН, представляючи напрацьовану Київською муніципальною асамблеєю та експертами стратегію розвитку Києва як ділового та культурного центра Європи.

За словами Салія, зараз для столиці України важливим є відродити свою історичну місію, і для цього Асамблеєю пропонується проголосити Київ як Культурну долину.

Відео дня

“Ми, по-перше, повинні відродити останні будівлі, які залишились від древнього Києва. Причому не тільки пам’ятки, а й зберегти фонову забудову. Бо інакше втрачається ритміка, ми втратимо унікальну привабливість столиці, а ми маємо унікальний ландшафт і унікальні можливості по пам’ятниках”, - зазначив Салій.

За його словами, у зв’язку з цим представниками громади напрацьовано варіанти щодо низки проблемних об’єктів столиці.

“Я хочу, щоб почули звернення моє та територіальної громади до Ріната Ахметова. Я підтримую ідею знесення будівель “Юності” на Андріївському узвозі. Це правильно. Але ж там відбудувати треба не що завгодно. Зробіть разом з владою Музей історії Києва, гідний європейської столиці. Те, що в нас називається музеєм історії Києва, - це для далекого сільського району і то слабенького”, - сказав, зокрема, Салій.

Він також повідомив, що згортається будівельна техніка біля Гостинного двору. “Якщо не законсервувати, то воно все впаде. Моя пропозиція офіційна, наша спільна - БТІ розмістити в Гостинному дворі, туди перевести Київзем, щоб городянам було зручно добиратися, а для культурних заходів - скільки завгодно там вистачає ще площ”, - сказав Салій.

Він також нагадав, що зараз обговорюють ідею щодо знесення вертолітного майданчика на Парковій алеї.

“Знести - це половина як побудувати. В нас немає коштів. Напевно, треба пристосувати і закінчити цей об’єкт”, - висловив думку Салій.

Він вважає взагалі неправильним відмовлятися в нинішній ситуації від розвитку міста у зв’язку з дефіцитом коштів.

“Ми почули, що не будемо фінансувати програми розвитку. Будівництво житла відмінили - 30 на 70. Сама популярна програма, коли 30% сплачує держава, а 70% - населення. І багато робочих місць. І вона відмінена... Будівництво метро зупинили вперше за 60 років в Києві. Ви ж розумієте, скільки людей там без роботи залишилось, бо задіяно субпідряді організації... на Хрещатику консерваторія не працює. В блокадному Ленінграді працювали, концерти давали.... Ми повинні больовий поріг не переступати”, - прокоментував Салій.