Київ. 9 квітня. УНІАН. Київська муніципальна асамблея разом з експертами розробила та презентувала стратегію розвитку Києва як ділового та культурного центру Європи.

Основні принципи стратегії на прес-конференції в УНІАН представили голова Ради ГО «Київська муніципальна асамблея» Іван Салій та представник фонду «Скорочення ризиків», експерт з питань кадрової політики Андрій Юхимець.

Салій, зокрема, зазначив, що за останнє десятиліття Київ втратив ряд позицій у світових рейтингах за якістю життя, конкурентоспроможністю та екологічною безпекою. Більше того, наразі перед Києвом, які і перед усією країною, стоять нові виклики через події останніх місяців, додав він.

Відео дня

“Тому територіальна громада зараз працює в режимі експертного середовища вищого рівня. Зовнішні і внутрішні виклики як ніколи загострилися. Але ми вважаємо, що нинішній уряд, оновлена діяльність Верховної Ради - це наш шанс, який ми не повинні втратити. І потрібно, щоб економіка працювала. Київ, як столиця, повинен відродити свою історичну місію та давати приклад. Київ повинен об’єднувати схід і захід. Тому Київ повинен вправно і ефективно господарювати, демонструвати свою самобутність у світовому вимірі і просторі”, - наголосив Салій.

За його словами, лише за умови комплексного розгляду та вирішення економічних, соціальних та екологічних проблем можливо досягнути ефективності в управлінні містом.

При цьому Салій наголосив на важливості присутності професіоналів на посадах.

“Політикам - політика, і треба повернутися до підготовлених людей-професіоналів у керівництві Києвом”, - зазначив він.

За словами Салія, також особлива увага має бути зосереджена на боротьбі з корупцією. “Якщо зняти корупцію з земельних відносин у Києві, встановити правильну політику на ринку МАФів та реклами - уже Києву буде плюс 4-5 млрд грн додатково. А ми ще ж почнемо господарювати. Тому я б хотів наголосити: знижуємо градус політичної боротьби і давайте займатися економікою, доходами та боротьбою з корупцією. А експертне середовище нам допоможе”, - заявив він.

Юхимець у свою чергу наголосив на необхідності змінити принципи кадрової політики на рівні держави. “Тобто, фундаментальними вимогами до службовців держсектора мають стати чесніть, патріотизм та професіоналізм. Основою системи набору та просування держслужбовців мають бути професійні та ділові якості. На сьогодні дуже важливо, ми вважаємо, змінити психологію людей, які йдуть до влади”, - сказав він.

За словами експерта, для того, щоб не було корупції, треба створити відкриту систему із заповнення вакансій у міністерствах та відомствах на конкурсній основі. Пропонується утворити комісію з питань держслужби, яка буде формувати кадровий резерв майбутніх держслужбовців.

“В цю комісію мають увійти люди, які раніше не займали політичні та інші адміністративні посади. Членами комісії, передбачається, будуть професіонали з приватного сектора з великим досвідом, що обираються шляхом обговорення і чиї імена викликають довіру суспільства”, - наголосив Юхимець.

Він також зазначив, що важливо забезпечити гідні зарплати чиновникам, що «зробить його гордим своїм статусом», і тоді він не стане бюрократом та хабарником.

“Потрібно боротися за кадри з приватним сектором, а це можливо лише шляхом забезпечення високих заробітків. Ми вважаємо, що за рахунок економії на тих коштах, які щороку виводяться по різним схемам із бюджету країни та міста, можна створити гарний фонд заробітної плати для чесних людей, які прийдуть у владу, щоб працювати на благо киян”, - висловив думку експерт.