Київ. 7 квітня. УНІАН. Рибне господарство України може збільшити обсяги виробництва у внутрішніх водоймах у 24 рази — до 1 млн тонн продукції за 5-7 років за умови усунення корупційних схем у галузі.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив журналістам президент громадського об'єднання "Інтелектуальний центр із питань раціонального використання водних ресурсів України" Василь Коротецький.

“Якщо порахувати наш потенціал саме по внутрішніх водоймах, я зараз не беру океан, то можна сміливо сказати про мільйон тонн аквакультури, тобто 1 млн тонн аквакультури Україна може вирощувати - це в середньостроковій перспективі, тобто це від 5 до 7 років”, - сказав Коротецький.

Відео дня

На його думку, океанічний промисел може зрости вдвічі – до 200 тис. тонн риби на рік уже найближчим часом. При цьому експерт не назвав необхідний для цього обсяг інвестицій.

“Але для реалізації цього потрібна в першу чергу політична воля керівництва держави. Інше фахівці й професіонали зроблять самі, головне щоб не заважали”, - вважає Коротецький.

За даними голови всеукраїнського громадського об'єднання “Асоціація рибалок України” Олександра Чистякова, реалізація потенціалу галузі зможе перетворити рибне господарство на бюджетоутворюючу галузь.

«У нас споживчий ринок — це 660-710 тис. тонн риби, це ми щорічно споживаємо. І нескладно помноживши середню ціну риби 20 грн, ми отримаємо 12-14 млрд грн у галузі. А зараз 95% буде наповнення імпортом. Ось і дивіться, що Україна втрачає», - сказав Чистяков.

Як повідомляв УНІАН, через російську анексію Криму Україна може втратити всі 7 суден океанського риболовецького флоту, які приписані до севастопольського порту. В 2013 році в Україні було виловлено 24 тис. тонн риби.

Довідка УНІАН. Обсяг українського ринку риби й рибних продуктів оцінюється в 12 млрд грн на рік, із яких лише 15% доводиться на вітчизняне виробництво, при цьому близько 70% рибної продукції Україна імпортує з Норвегії. З урахуванням російської анексії Криму й втрати рибної промисловості півострова, частина імпорту може зрости до 95%.