Київ. 4 квітня. УНІАН. Експерти закликають парламент узгодити норми законів про вибори президента та про вибори до органів місцевого самоврядування.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та директор з розвитку міжнародної громадської організації “Інтерн'юз-Україна” Євген Радченко.

За словами експертів, якщо не узгодити закони про вибори президента та про проведення місцевих виборів, 25 травня на виборчих дільницях у 28 населених пунктах може бути хаос.

Відео дня

Експерти пояснили, що у законах про вибори президента та про вибори до місцевих органів влади є багато технічних неузгодженостей, які, якщо їх не буде усунуто, можуть призвести до дезорганізації виборчого процесу. Зокрема, на сьогодні незрозуміло, чи потрібно формувати окремі виборчі комісії для президентських і місцевих виборів, чи можуть працювати лише комісії, сформовані на вибори глави держави. Якщо дотримуватися законів, то, зокрема, у Києві необхідно, щоб під час виборів 25 травня на кожній дільниці працювали по дві комісії.

Окрім того, за словами експертів, стосовно виборів мера столиці й депутатів Київради є ще одна проблема. Оскільки у столиці скасували районні ради, то формуванням комісій з виборів міського голови та Київради має займатися територіальна виборча комісія, яка повинна організувати роботу понад тисячі виборчих дільниць, що, з огляду на таку велику кількість дільниць, є досить проблематично.

Також експерти звернули увагу на те, що закон визначає різний графік роботи виборчих дільниць з обрання президента та місцевих органів влади. Зокрема, дільниці для голосування на виборах президента мають закритися о 20.00, а дільниці, на яких голосуватимуть з обрання місцевих органів влади, - о 22.00. Ця норма також вносить дезорганізацію у виборчий процес.

Експерти наполягають, щоб 8 квітня Верховна Рада ухвалила законопроект щодо внесення змін до закону про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Як зазначив голова правління КВУ Черненко: “Ми сподіваємося бути почутими законодавцями. З багатьма з них ми говорили про ці проблеми, але чомусь у парламенті немає необхідних голосів для прийняття цього закону. Очевидно, хтось хоче, щоб статус-кво було збережено, і щоб у цій мутній воді на місцевих виборах створити якісь преференції для власних кандидатів”.

Своєю чергою Радченко зазначив, що у разі неприйняття змін до закону про місцеві вибори, виникне надзвичайно багато проблем в організації голосування, підрахунку голосів, транспортування виборчих бюлетенів та агітації”.

Айвазовська також наголосила на необхідності узгодження норм законів про вибори глави держави та до органів місцевого самоврядування.

“Якщо не буде прийнято зміни до закону про місцеві вибори, буде неможливо одночасно організувати вибори президента і місцевих органів влади. Зокрема, в Києві потрібно буде відкрити не тисячу дільниць, а дві тисячі, і стільки ж сформувати виборчих комісій. А якщо ж місцеві вибори пройдуть на базі президентських виборчих комісій, то матимемо прецедент, коли на президентських виборах голосування триватиме з 8-ї ранку до 8-ї вечора, а на місцевих — з 7-ї ранку до 10-ї вечора”, - сказала вона.