Київ. 4 квітня. УНІАН. Соціологи фіксують дуже динамічні зміни в електоральних настроях населення.

Про це повідомив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, велике соціологічне дослідження, результати якого були презентовані тиждень тому, проводилось ще до з'їздів партій, після яких відбулись дві події, що можуть суттєво вплинути на суспільні настрої: це підтримка лідером партії “УДАР” Віталієм Кличком кандидатури народного депутата Петра Порошенка та підтримка кандидатури екс-губернатора Харківщини Михайла Добкіна з'їздом Партії регіонів.

Відео дня

“Це може позначитись на змінах у розкладі сил, і не тільки це... Сьогодні соціологи фіксують дуже динамічну зміну настроїв (населення), те опитування, польовий етап якого проводився фактично три тижні тому, я думаю, що сьогодні однозначно думки змінилися”, - сказав Черненко.

При цьому він додав, що зараз важко сказати, наскільки кардинально і в який бік змінилися електоральні настрої.

“Як експерт можу сказати, що підтримка Кличком Порошенка йому додасть (голосів виборців - УНІАН), ну не автоматично всі 10% Кличка, але більшу половину додасть, підтримка Партією регіонів Добкіна також йому додасть, тому що багато виборців Півдня і Сходу були дезорієнтовані й чекали, на кого покаже партія”, - вважає він.

Також Черненко зауважив, що вплинути на результати виборів президента може особиста й активна участь лідера партії “Батьківщина” Юлії Тимошенко у виборчій кампанії.

“Досвід попередніх виборів показує, що коли вона особисто активно включається, вона серйозно набирає (голоси)”, - сказав Черненко.

Він не виключив, що КВУ замовить ще одне соціологічне дослідження наприкінці квітня.

"Наприкінці квітня буде вже більш-менш зрозуміла картинка щодо результатів", - наголосив експерт.

Як повідомляв УНІАН, 26 березня Комітет виборців України презентував у Києві результати загальноукраїнського соціологічного дослідження, проведеного силами чотирьох соціологічних служб: Центром соціальних та маркетингових досліджень «СОЦИС»; Київським міжнародним інститутом соціології; Соціологічною групою «Рейтинг»; Центром Разумкова.

Відповідно до результатів дослідження, Порошенко мав найбільшу підтримку серед кандидатів у президенти - 24,9% (36,2% серед тих хто відповів, що піде на виборчі дільниці). Другу позицію посідав Кличко – 8,9% (12,9%), а третю Тимошенко – 8,2% (12,0%). Народного депутата Сергія Тігіпка готові були підтримати 7,3% (10,0%) виборців, а кандидатуру екс-губернатора Харківщини Добкіна – 4,2% (5,3%).