Київ. 3 квітня. УНІАН. Експерти підтримують підвищення акцизів на тютюнову продукцію й закликають український уряд продовжувати підвищення до досягнення європейського рівня цін.

Із такою заявою в ході прес-конференції в УНІАН спільно виступили представники Міністерства охорони здоров'я й громадських організацій по боротьбі з курінням.

Зокрема, координатор коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганна Гопко схвалила рішення про підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби, прийняте Верховною Радою наприкінці березня 2014 року.

Відео дня

«Підвищення акцизу на сигарети на 25% можна вважати спільною перемогою, але не варто на цьому зупинятися, враховуючи, що Угода про асоціацію України і Європейського Союзу передбачає поступове зближення акцизних ставок на тютюнові вироби», - сказала Гопко.

За даними МОЗ, у країнах ЄС мінімальний акциз на пачку сигарет становить 1,2 євро, і до 2018 року буде збільшено до 1,8 євро за пачку, тоді як повна ціна пачки сигарет середньої цінової категорії в Україні становить менше 1 євро.

«Пачка сигарет має коштувати як у Польщі, Румунії, Болгарії - не дуже багатих країнах ЄС - приблизно 40 гривень», - повідомив завідуючий відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я Костянтин Красовський.

За його словами, подальше підвищення акцизів на тютюнову продукцію в Україні має стимулювати українців кинути курити, і, одночасно з тим, суттєво наповнюватиме державний бюджет, що відбулося в країнах Східної Європи, які при вступі до Європейського Союзу вимушені були, зокрема, підняти ставки акцизів на алкоголь і тютюнову продукцію.

Завдяки підвищенню ставок тютюнових акцизів у 2008-2013 рр., доходи державного бюджету України зросли в 7 разів - до 17,9 млрд грн на рік при скороченні реалізації до 75 млрд із 124 млрд сигарет за вказаний період.

Як повідомляв УНІАН, 1 квітня набув чинності закон України про запобігання фінансовій катастрофі та створення умов для економічного зростання в Україні, розроблений Кабінетом міністрів і прийнятий Верховною Радою наприкінці березня 2014 року.

Згідно із законом, в Україні вводяться нові ставки акцизів на алкогольну та тютюнову продукцію (25-42,5%), акцизів на пальне (вводяться дві ставки зборів: для низькоякісного пального (євро - 2,3) - 128 євро, для високоякісного (євро - 4,5) - 98 євро), акцизів на імпортні автомобілі.